Смразяваща кръвта СНИМКА от Втората световна война разтърси мрежата! (ВИДЕО) 

Една иконична снимка от Втората световна война е запечатала момента, в който „Ком-бат“ Алексей Еременко води своите хора на контраатака срещу германските военни в близост до Ворошиловград (днешен Луганск, Украйна).

Това е една снимка, която мнозина от нас са виждали. Но освен че е символична за този период, зад нея се крие още един факт, който малцина знаят – няколко минути, след като е заснета, командирът на нея умира.


Авторът на снимката е Макс Алперт.

Съветският репортер и фотограф не знае името на военния, когато заснема момента и дава на снимката името “Ком-бат” (съкращение от съветското звание командир на батальон).

Самоличността на мъжа е разкрита 23 години по-късно от овдовялата му съпруга.

Снимката е заснета на 12 юли 1942 г. в село Хорошее, в близост до Ворошиловград (днешен Луганск, Украйна).

В тази област е действал 220 пехотен полк от четвърта пехотна дивизия на Съветската армия.

По това време Червената армия води кървави битки с военните сили на страните от Оста.

Снимката е направена на военния фронт между реките Луган и Лозова, а фотографът я заснема от окоп на отбранителната линия на фронта.

Германските военни тъкмо са започнали атака след обичайните въздушни нападения и бомбардировки. Алперт вижда командира от Червената армия и се надига, за да улови символичния момент, в който той повежда хората си на контраатака.

В този същ момент лещата на камерата се спуква и репортерът установява, че лентата е може би загубена. Със счупена камера той заляга в окопа и само няколко минути по-късно чува: „Ком-бат е убит!!!“.

Оказва се, че лентата на Макс Алперт не е погубена и така 23 години по-късно става ясно кой е „Ком-бат“ – Алексей Еременко.

През май 1965 г. съпругата и децата на Еременко виждат снимката на първа страница на вестник „Правда“- юбилейно издание, посветено на 20 години от победата над нацистка Германия и веднага разпознават изгубения във войната съпруг и баща.