Гушканите бебета се променят генетично

Колкото по-често имаме близък контакт с бебетата, толкова по-уютно и обичани се чувстват, но това далеч не е всичко.

Ново изследване установи, че гушкането всъщност засяга бебетата на молекулно ниво и ефектите могат да траят с години

Бебетата, които не получават достатъчно физически контакти и са по-стресирани в ранна възраст, получават промени в молекулярните процеси, които засягат изразяването на гените, показват резултати от проучване, публиувани в Science Alert.

Родителите на 94 бебета били помолени да си водят дневници за гушкането и докосването на техните бебета в продължение на първите пет седмици след раждането. Те са били помолени да записват и поведението на бебетата – дали са спяли, дали са плачели или нещо друго, което е било интересно.

След 4 и половина години са били взети ДНК проби на децата, за да се анализира специфична биохимическа модификация наречена ДНК метилация. Това е епигенетичен механизъм, при който някои части от хромозомите се свързват с малки въглеродни и водородни молекули, като така често се променя функцията на гените и засяга тяхното проявяване.

Учените установили, че съществуват значителни разлики в тази модификация при бебетата, които са имали богат физически контакт и бебетата, които не са получавали такъв.

Разликите са засягали пет различни ДНК локации, две от които са били в гените на децата. Един от тях е бил свързан с имунната система, а другият с метаболитната система.