Високата цена на „билета“ за едно мъчително пътуване към измамно фантастичен свят!: Разтърсваща изповед на родители на дете – наркоман, минали през ада, за да го откъснат от дрогата..

Заупокойна молитва за загиналите от наркотици или в борбата срещу тяхното разпространение, както и молебен за здравето, живота и просветлението на всички наркозависими, бяха отслужени днес в благоевградския храм „Въведение Богородично“ .

Молебенът бе организиран от Общински съвет по наркотични вещества по повод Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици. На фона на непрекъснато растящия брой наркозависими, в черквата днес не видяхме много хора ,дошли да се помолят за синовете и дъщерите си ,за близките си, за всички наши деца, купили си „билет“ за пътуване към един измамно фантастичен свят, и платили цената на билета със здравето и живота си,съобщават struma.com.

Минали от безобидните уж канабисови цигари и стигнали до спринцовката с отрова, хиляди млади хора попадат ежедневно в капана на зависимостта, водеща ги към сигурен житейски катарзис и смърт.

Освен екипът на д-р Теменужка Любенова, в черквата присъстваше семейство от Варна, дошло да се помоли за здравето и живота на всички наркозависими, защото познават до болка ада през, който е минал родният им син, попаднал в лапите на убийци, разпространяващи наркотици и изпаднал в оная животозастрашаваща зависимост, променила изцяло живота им.

Семейство Петрови години наред водили жестока битка, за да спасят детето си от дрогата, напуснали родния град и пристигнали в Благоевград,далеч от вредната среда ,в която попада единственият им син. Изповедта на Стоян и Виктория Петрови пред репортер на Struma com e разтърсваща. „От 18 месеца синът ни е „чист“, започва разказа Виктория.

Успяхме да го спасим . 5 години водихме жестока борба да го отървем от порока ,който го убиваше пред очите ни .Започна на 18 години. Ние бяхме последните, които разбраха за зависимостта му .Каза ни приятелката му, че се друса“. Преди да започне активно да употребява наркотици , загина внучето на наши познати, на 17 години.

И всеки път това съм повтаряла- без алкохол, без наркотици, виждаш какво може да стане …“, „Отначало синът ни твърдеше, че нищо няма, че е тревоман, че само пуши цигари, после дойде и по- страшната дрога. Започнахме лечение. Беше настанен в клиника край Варна, където престоя три месеца, но след това връщането към наркотиците беше още по-тежко, с още повече субстанции, почти нямаше нещо, което да не е опитал. Всичко се случваше през този период – попадаше в токсикология, упражняваше насилие върху нас ,крадеше пари, продаваше вещи и единственият начин беше да го вкараме в клиника, за трайно лечение“, споделя Вики.

„Родителите трябва да намерят сили в себе си да откъснат детето си от тях самите. Много е болезнено, но в този случай, то ще има само два пътя- или отива на улицата, или отива на лечение. Когато родителите са единодушни и твърди, тогава има резултат “, допълва бащата. При тях се е получило по трудния начин, синът им изпада в абстиненция.

„Прекара я във Военна болница във Варна- приемаха го и го пускаха, 2 пъти го приехме у дома, наложи се да викаме полиция на два- три пъти, удряше по вратите, бягаше, връщаше се. Това беше, докато той сам не се съгласи и не се убеди ,че трябва да се лекува сериозно. Така семейството се свързва с комуна , далеч от дома им , тъй като лесно може да избяга и да се върне. „Най- трудното беше да го закараме до София, да го убедим да остане там, но след като не му дадохме избор- или в клиника и комуна , или остава без дом, без семейство. В София скочи от колата и хукна с куфара някъде и след 2 часа го намерихме“, споделя още бащата.

Той отчита, като тяхна най- голяма грешка това, че детето им е било разглезено ,свикнало „мама и тати да се грижат за него“. „От комуната, синът ни избяга два пъти. Стигнал до столицата, опитвал да намери работа, но не успял, разказва бащатал „Звъни на майка си с молба „мамо прибери ме, но тя му каза това, което трябваше да му каже- или се прибираш там, откъдето си избягал , или прави каквото искаш, но ти у дома няма да се върнеш“, споделя Стоян и допълва, че това е основната причина със съпругата му да се преместят от Варна в Благоевград. Ако се върне във Варна – същият апартамент, същата стая, в която е прекарал много нощи, упоен под въздействие на наркотиците, е много рисково,може да се пробие отново“, споделя бащата.

На въпрос откъде тръгват грешките и защо се стига до този момент, родителите бяха категорични „от майките, от бащите, от родители, това, че децата са твърде обгрижвани“.

“ Наркотиците са твърде достъпни и са навсякъде, а обществото си затваря очите и третира децата, които всъщност да болни, като престъпници, прокажени, бяга от тях. „Те стават престъпници,защото са принудени“, каза още бащата. Тук той си спомня, за тяхна близка позната – Стефка, която беше убита от собствения си син през април тази година.

„Тази жена беше учителка, беше сама, мъжът й я напуска, когато разбира, че има проблем с големия им син. Нещата са много трудни. Децата, които влизат в порочния кръг, обикновено са деца с един родител, с разделени родители“, споделя Стоян. 43- годишната Стефка бе убита през април в столицата, а предполагаемият убиец е 21-годишният й син Йордан, който е наркозависим. Жертвата е намерена в хола на жилището, по очи, в локва кръв. Синът й прави и опит да обере казино във Варна, допълва Стоян.

Стоян и Виктория посещават група за самопомощ на родители, чиито деца са зависими. Групата е анонимна, говори се за проблема. „Някои деца успяват да се преборят, други не. Гробищата във Варна, както и навсякъде са пълни с млади хора“, казва Вики.

„Той никога не бе пушил в наше присъствие. Много трудно може да ги разберете, особено първата година, защото се пазят. Първият път, когато разбереш не можеш да повярваш, защото не вярваш, че се случва точно на теб. Ти си направил всичко възможно да възпиташ този човек, започват обещания- мога да спра, това не е проблем, този проблем се задълбочава. Започва да работи, да учи, отказва се.Нашата грешка е, че всеки път си мислим, че ще се оправи, че може да контролира себе си, което се оказва лъжа. Докато не се стигне до крайни мерки, докато се стигне до борбата за физическо оцеляване. Обществото трябва да спре да си затваря очите за случващото се, да споделя, да се подкрепя и да са обединени.Ролята на органите на властта и реда е от изключително значение, за да се предпази от обществото от бича на новото време.

В момента синът на Виктория и Стоян работи в столицата, на квартирае с две – три момчета, всичките като него и всичките работят. Горди сме, че вчера или онзи ден си взе първата заплата“, с облекчение споделят родителите му.

Снимки-struma.com