Помагало за 2-и клас твърди: Господ много пекъл ромите в огъня

Учебно помагало за децата между втори и четвърти клас, издадено през 2009 г., възбуди социалните мрежи заради кратък разказ със заглавие „Как са създадени хората“. 

Оказва се, че според авторите на учебното помагало цветът на хората бил определен от Господ спрямо степента на „печене“ от огъня, който Той създал. Етносите били 3 – бели, силно изпечени, т.е. роми и средноизпечени. Помагалото обяснява на хлапетата, че Господ никак не харесал първите, които „забравил“ в пещта и ги изгорил и много внимавал при втората „партида“ в тавата Си, за да стане тя бяла. Загорелите обаче Той най-много обичал, твърди псевдоучебникът. Ромите били Неговите любимци, пише в помагалото.

Помагалото носи заглавието „Ромски приказки“, създадено от родителите, роднини, учители, ученици и привзети от интернет истории, а авторът на конкретния „разказ“ е Таня Николова и оригиналното му наименование „Мит за хората“. Издател е 106-о основно училище „Григорий Цамблак“, но цялото помагало е налично за теглене и от официалния сайт на Министерството на образованието.

Книжката е изработена по проект „Фолклор на етносите в България-ромски фолклор”, финансиран от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства по програма „Съхраняване и развиване на културната идентичност на децата и учениците от етническите малцинства“ и се разпространява безплатно на хартиен и електронен носител, както и в мрежата.