За миг цели улици изчезнаха, срутиха се къщи (СНИМКИ/ВИДЕО)

Воден апокалипсис в Котел. Както вече писахме реката, която минава през града, е излязла от коритото си и е заляла къщи по поречието.

Реката излезе и на главния транзитен път минаващ през Котел предизвиквайки пътен хаос и паника. Нанесените материални щети са огромни, десетки семейства са с тотално унищожена покъщина и имущество.

От приливната вълна има отнесени и безследно изчезнали домашни животни, в неизвестност са две магарета и кон. На много домакинства са отнесени и дървата за огрев. Към момента няма данни за пострадали хора при бедствието.

Бедствено положение е обявено в Котел след като в сряда следобед ниската част на града беше наводнена. Това обяви кметът Коста Каранашев. 20 къщи са наводнени, а настилката на няколко улици е отнесена от силната вода. Падналото количество дъжд за близо час е било 80 литра на квадратен метър.

Настилката по няколко от засегнатите улици на града вече не съществува, а силната вода е срутила най-малко две постройки, които местните твърдят, че са били обитаеми жилища. Хората разказаха следното за сполетялото ги бедствие:
„Щяхме да умрем. Всичко се случи за един миг. Никой не можеше да влезе да ни помогне. Голяма вода беше.“
„Напълниха се къщите, а децата ми бяха сами. Водата беше над метър.“
„Стената падна. Къщата на съседите се наводни – водата беше над метър и всички мебели са отвън.“

Кметът на града Коста Каранашев каза, че ще мобилизира целия ресурс на общината за справяне с щетите от бедствието:
„В момента описваме щетите. Ходим по къщите. Виждаме къде какво се е случило. Предстои организация на всички общински служители, ще помолим и Горското стопанство да ни помогне, за да може всичко, което е по пътната мрежа да бъде изнесено“, коментира той, цитиран от БНР.

Каранашев каза, че на предстоящата сесия на Общинския съвет тази седмица ще внесе предложение за отпускане на парични обезщетения на пострадалите семейства, както и че на празника на града в събота ще открие дарителска кампания. Освен това ще разчита и на държавата за възстановяване на щетите.