Шок : Хлябът скача до 3 лева

Хлябът ще поскъпне до рекордните 3 лева за килограм от 1 януари 2020 г. Шокиращата прогноза направи пред Lupa.bg един от големите производители на насъщен в страната. Причините за огромното поскъпване той обясни по 3 линии – екологични, финансови и държавнически. 

И сега килограм от най-обикновения бял хляб се търгува в мрежата за не по-малко от 1,80 лева, като тази сума е само за промоционални стоки. Примеси като истинско ръжено брашно или зърна вдигат мизата до над 2,50 лева за 1000 грама. Най-често пенсионерите и социалните слабите са принудени да си купуват преоценен самун с изтичащ срок на годност заради непосилната цена. Скок от 50% в цената обаче ще удари не само обикновения потребител, но и болници, детски градини, училища, затвори и държавните учреждения със столови в зданията. Дори депутатите ще трябва да се бръкнат с доста повече, за да си купят двете филии хляб за обяд във ведомствения ресторант, категоричен е производителят.

Тазгодишните градушки са ударили реколтата от зърнени култури за милиони левове, което означава, че страната няма да може да се справи със заложените предварително количества пшеница и ечемик за износ, за да може да отговори на потребностите на собствения си пазар. По-малко износ на културите води до спад в печалбата на производителите, които ще бъдат принудени да вдигнат цената им. От друга страна, някои от фермерите приключват с пшеницата след тазгодишната жътва по изискванията за сеитбооборота и ще трябва да си набавят нови торове за нови култури от есента, което също ще вдигне цената на насъщния.

Освен това тази есен тръгва и събирането на прословутите тол такси за движение на камионите по магистралите, което ще оскъпи значително разходите и на земеделците, и на хлебопроизводителите, а се очаква да засегне и доставчиците в цялата страна. Дори големите вериги да се опитат да оберат луфтовете, за да не загубят клиентите си, не могат да компенсират огромните разходи и в магазинната мрежа е възможно етикетите за белия ръчен хляб и добруджанския класически (заводски) да се променят и преди Нова година.

От трета стана токът скача с цели 3,5 на сто от 1 юли. Дори повишението в цената на електроенергията да не се отчете мигновено при производството на хлебните произведения, неминуемо то ще доведе до няколко стотинки скок само до няколко месеца, обясни още експертът. А според него още по-фрапиращият извод е, че може да настъпи спад в потреблението, което да коства и четвърта причина за поскъпване на самуна до рекордните 3 лева за килограм или около 2 лева за стандартните разфасовки от по 700 грама сега.