Разбиха най-големите митове за кърлежите

 

Специалисти препоръчват на хората, които ходят в гората, да вземат някои предпазни мерки срещу опасните кърлежи: да носят няколко пласта дрехи и внимателно да се изследват, след като се приберат у дома.

Инфекциозният лекар Александър Усков в интервю за „Звезда“ говори за митовете, свързани с кърлежите. По-специално, експертът разсея мита, че слънчогледовото олио помага за бързо изваждане на прикрепените паякообразни без последствия.

„Тези методи, които се разпространяват, не дават желания ефект: използването на агресивни течности, масла. Кърлежът ще умре, но няма да напусне мястото на засмукване, той ще трябва да бъде отстранен механично. Най-простият, най-ефективен и достъпен метод е да се премахне с нишки. Нишката е вързана между ствола и цефалоторакса, като внимателно отстранява кърлежа от повърхността на кожата”,съветва докторът.

Д-р Усков препоръчва самостоятелно отстраняване на кърлежите по този начин, само ако в дадения момент медицинската помощ не е на разположение, например, когато хората са на поход.

„Във всеки случай трябва да се свържете със специалист, който се занимава с кърлежи. Кърлежите трябва да бъдат представени за тестване в сертифицирана лаборатория. Своевременното посещение на лекар по инфекциозни болести ще помогне да не се пропуснат съпътстващите симптоми, ако паякообразният е носител на опасна болест ”, казва още експертът.

„Кърлежите не падат от дърветата. Това е още един мит. Те се изкачват не по-високо от метър на храст или висока трева, седят и чакат за плячката, към която се прикрепват ”, заключи лекарят.