18-годишният Ванко от Бургас се спомина

18-годишният Ванко от Бургас загуби битката с коварното заболяване и не дочака животоспасяващата трансплантация на бял дроб. Той бе на 18 години и бе син на Красимир Иванов – старши полицай в сектор „Охранителна полиция“ към Четвърто РУ-Бургас, ОДМВР-Бургас, а майка му е служител в Общината, съобщава „Флагман“.

„Много ми е трудно да го напиша, но днес Ванко загуби най-важната и голяма борба в живота си. Благодаря на всички, които бяха съпричастни и помогнаха в каузата за Ванко. Ще помня широката усмивка, която никога не слизаше от лицето ти, дете.Ти бе боец, голям боец! Светлина по пътя ти и мир на душата ти ангелче“, написа Роси Бъчварова, която бе един от основните организатори на благотворителната кампания в подкрепа на Ванко.

Иван бе роден с рядкото заболяване „муковисцидоза“, което засяга белите дробове и панкреаса. Изискваха се ежедневни инхалации с муколитици, дренажи, антибиотично лечение, висококалорична храна и хранителни добавки.

От година насам състоянието му се бе влошило и бе включен в листа с чакащи за белодробна трансплантация. Междувременно се налагаше да му бъде провеждана терапия със скъпоструващи антибиотици. Белодробната трансплантация на Иван щеше да се покрие от държавата, но за да се облекчи състоянието му до нейното настъпване, той се нуждаеше от скъпоструваща поддържаща терапия. Тя включваше мощни антибиотици, специализирани витамини и добавки, муколитици, специална калорична храна, както и различни консумативи. Ежемесечните разходи за тази терапия възлизаха на около 2000 лева.

Екипът ни изказваискрени съболезнования на семейството и близките му.