Концесионер: Сянката на Черноморец струва 90 лева

Цената на чадъри и шезлонги на плажа в Черноморец трябва да е между 80 и 90 лева, за да не съм на загуба. Макар че пак няма гаранция, защото нашият бизнес се влияе от времето. В момента търпя загуби не защото съм мазохист, а защото мога да си го позволя, толкова е просто.

Това обяви по Би Ти Ви наемателят на плажа в Черноморец Милен Янков.

Според него причината за космическата цена е високият наем, който плаща на държавата – 120 000 лева на сезон за 150 метра пясъчна ивица.

На луксозния плаж „Каваци – Юг” в Созопол пък сянката е 70 лева, но срещу парите получавате не просто голям чадър на първа линия, а голям чадър и 4 шезлонга. Това разясниха днес стопаните на плажа, след като в мрежата се появи снимка на касова бележка с цена, която възмути мнозина.

„Говорим за голям чадър с 4 дървени шезлонга от тиково дърво, с 4 броя кожени шалтета, дървена масичка и платът, който е на големия чадър, е специален, италиански, който предпазва от UV лъчите”, коментира за „Тази сутрин” управителят и касиер на плажа Гаврил Казанджиев.

По думите му често услугата ползват групи от хора, които, като си разпределят сумата, сянката излиза много по-малко. Друго предимство било, че срещу тази цена летуващите си плащат комфорт и пространство – който желае, да си гони сянката, който желае – слънцето.

От Министерството на туризма са се самосезирали и са направили проверка на плажа. Към момента единственото констатирано нарушение, е недостатъчно голямата табела, указваща цените на плажните принадлежности.

Иначе концесионери в района се оплакаха, че работят на загуба и са принудени да слагат по-високи цени, защото плащат висок наем на държавата. За плажа в Черноморец например, където ивицата е по-малка от 150 метра, наемателят плащал 120 хил. лв. на сезон.

А днес, заради зачестилите жалби, министърът на туризма Николина Ангелкова свиква спешна среща с концесионерите и наемателите на плажовете.