Управителят на плажа с чадър и два шезлонга за 70 лева с невероятно обяснение за космическата сума

Има ли нарушения на плаж Каваците – юг, където цената на чадър с четири дървени шезлонга е 70 лева? Това трябва да установи проверка от Министерството на туризма. Експерти от ведомството казаха, че са се самосезирали след репортаж по телевизията. 

Управителят Гаврил Казанджиев, който е и касиер на южния плаж на Каваците, уверява, че нарушения няма. „70 лева е цената на чадърите, които са на първа линия. Понятието скъп понякога много се изкривява. Такъв може да наречем плаж в Гърция, където на първа линия един чадър с два шезлонга струва 100 евро“, добави той пред bTV.

Всички останали при нас са по 60 лева, но са големи с 4 дървени шезлонга от тиково дърво, с 4 броя кожени шалтета, дървена масичка и плат на чадъра, който е специален, италиански и предпазва от UV лъчите“, уточни управителят на плажа.

На другите плажове чадърите са стари, ръждясали, боядисани с блажна боя, малки, а нашите предпазват от слънчевите лъчи. Клиенти има всякакви. Няма как всички да са доволни“, коментира Казанджиев.

Василка Цанева, която отговаря за концесиите в Министерството на туризма, заяви, че проверката на Каваците – Юг вече е започнала.
„Установихме, че в зоната за платени плажни принадлежности се предлага комплект с 4 шезлонга с чадър. Има една указателна табела в началото на плажа, която обаче е много малка и ще дадем предписания на наемателя да я смени с по-голяма. Във всяка платена зона концесионера може да обособява по-скъпи или по-евтини комплекти“, обясни тя.

„На плаж Каваци – Юг се предлагат и единични чадъри, чиято цена е 7 лева. Още толкова се плаща за шезлонг. Скъпите комплекти не са задължителни за посетителите на морския плаж“, добави Цанева.

„Нямаме право да ограничаваме какви цени ще определи концесионера или наемателя, но настояваме да се развива разумна ценова политика и да се съобразява пазара. Търсенето определя цените“, каза още тя.

Наемателят на плажа на къмпинг Черноморец Милен Янков пък сподели, че е на загуба. Търпя я, не защото съм мазохист, а защото мога да си я позволя, добави той.

Според него между 80 и 90 лева трябва да е цената на чадърите. Нашите сънародници, които ходят в Гърция, казват, че са склонни да дадат повече пари, но да получат качествено обслужване и по-вкусна храна, каза пък водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян.
„Разбира се, че е скъпо. Струва ми се, че човек може да си го позволи за кратко. Нямаме избор“, каза Мария Деевска.

„Не ми пречи високата цена, но смятам, че като си плащам за тези пари, трябва да получа качествена услуга, а тук не е така. Плажът е мръсен. Никой не го чисти“, добави Олга Леснова от Русия.

Според наемателят причината за високата цена на плажните артикули е високата цена, която плаща на държавата – 120 000 за сезон за по-малко от 15 метра пясък.