Тъжно! Колко много родни актьори не доживяват до 50…

Внезапната смърт на Йосиф Шамли, който си отиде от този свят едва на 47-годишна възраст, ни припомни фаталния край на още редица именити наши актьори, оставили значима следа на сцената.

Иван Ласкин, Чочо Попйорданов, Андрей Баташов, Стефан Щерев-Чечо, Ивайло Крайчовски, Радко Дишлиев, Антоний Генов, Стоян Стоев, Илия Караиванов, Венцислав Божинов… все имена, записани със златни букви заради огромния талант и всеотдайната игра.

И всичките напуснали този свят без време. Сега към тях се прибавя и Йосиф Шамли…

Независимо какви са причините за фаталния край на тези актьори, факт е, че те не можаха да доживеят своята 50-та годишнина.

През 2017-та вместо на сцената в Хасково, където имаше представление, актьорът Стефан Щерев-Чечо се озова на легло във Военна болница, поставен в медикаментозна кома заради проблеми с черния дроб.

Тогава негови колеги се обединиха с надежда да спасят актьора. Призоваха за даряване на кръв, защото комикът се нуждаеше от рядката кръвна група В отрицателна.

Стотици хора откликнаха на призива. Кръвопреливането беше успешно и от болницата съобщиха, че актьорът е стабилизиран. Малко след това обаче, Щерев почина на 44-годишна възраст.

През 2013-та от този свят си отиде и един от най-любимите български актьори – Чочо Попйорданов. Случилото се с него е абсолютна трагедия. Отива да засади петунии на гроба на майка си, която е починала едва преди 10 дни, но тръгва назад и залита, вероятно му прилошава.

Пада зад един бетонен праг от близо 2 метра височина. Приет е в „Пирогов“ с тежка двустранна мозъчна контузия, двустранно счупване на черепните кости, вътречерепен хематом, счупване на черепната основа, контузия на белия дроб и едно счупено ребро. Лекарите поддържат сърдечната му дейност с помощта на медикаменти.

Поставен е на командно дишане, ден по-късно 48-годишният актьор умира. Чочо Попйорданов ще остане в спомените на няколко поколения българи с таланта си.

Три години преди Чочо Попйорданов да си отиде, този свят напуска и колегата му Андрей Баташов – заради полиорганна недостатъчност. Черният му дроб е съсипан заради цироза.

Известно време актьорът е поставен на апарат, подобен на този за хемодиализа, който компенсира донякъде функциите на органа. След като е преместен във ВМА, името на Баташов попада в листа на чакащите за спешна трансплантация.

Състоянието му обаче се влошава заради ку-треска, причинена от микроба коксиела бърнети. Освен полиорганната недостатъчност получава и сепсис. Когато влиза в болница, Баташов е поставен в медикаментозна кома. Два дни по-късно умира – едва на 45!

В началото на тази година на 48 години си отиде и Иван Ласкин, а близките му до последния момент му търсиха донор за трансплантация. Актьорът бореше сериозните си здравословни проблеми години преди това, а две седмици преди да постъпи по спешност във ВМА, понесе голяма загуба – баща му Славчо почина след кратко боледуване.

Ласкин има множество роли в театъра, снимал е в български и чужди  филми. А през 1986-та детският сериал „Васко да гама от село Рупча“ го превръща в най-популярното момче у нас.

Списъкът на големите имена, които си отидоха преди да навършат 50 вече е толкова дълъг, че мнозина от театралната гилдия, а и не само, вече са убедени, че това не е случайно, но продължават да се молят да не са прави. И той да не става по-дълъг…