Любими имена и пазачите черпят днес, започват Вълчите празници

Днес почитаме свети Мина, покровител на жените и семейството. Св. Мина е чудотворец, закрилник на сираците и бездомните, на пътешествениците и лечителите.

Той е бил войник в Египет. Изповядвал християнската вяра и след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклециан и Максимиан. Преди това Мина се оттеглил да живее като отшелник в пусти планински места и прекарал така дълги години.

В народните вярвания свети Мина е бил господар на вълците. От 11 ноември започват „Вълчите празници“, които водят след себе си най-дългите нощи и не трябва да се излиза по тъмно.

Виж и това: Откриха уникален BMW 7 Серия с двигател V16 СНИМКИ

Според поверията страховитата Мрата започвала да върлува от този ден нататък. Хората избягвали да излизат късно вечер. Можели да го правят само до началото на ноември.

Тогава все още се разхождали вечерно време, играели хоро по тъмно, срещали любимите си след залез слънце. Също така трябвало до 11 ноември да се довършат всички започнати ремонти.

Поправяли се огради и се запушвали дупките, за да не можели да се проврат през тях караконджоли и зли сили. „Вълчите празници” траят десет дни до 21 ноември.

Най-известното свято място, кръстено на Св. Мина, е Обрадовският манастир “Св. Мина” близо до София.

Виж и това: Хороскоп 11 ноември: Тежки часове за 4 зодии

С решение на правителството от 2010 г. днешният ден е обявен и за професионален празник на охранителя и частната охранителна дейност.

На този ден имен ден празнуват: Мина, Минка, Минкo, Минчо, Виктор, Виктория