Разследване: Ето как измамницата на НОИ-Пловдив хванала на въдицата си пенсионери и се облажила с 3 млн. лв.

Над 260 пенсионни досиета са изчезнали от НОИ Пловдив под ръководството на задържаната бивша служителка на държавния осигурител. В голяма част от случаите е установено нерегламентирано отпускане на пенсии, съобщава bTV.

Александрина Георгиева и част нейното семейството бяха задържани в подозрение за източване на над 3 милиона лева.

Историята на задържаната бивша служителка НОИ – Пловдив Александрина Георгиева започва  още преди 2009 г., докато е била действащ контрольор по пенсиите.

През 2013 г. териториалното поделение вижда липсата на над 260 досиета на пенсионери от архивите. И засичат десетки неправомерни пенсии.

От лицата са изискани документи за стаж, послужили за отпускане на пенсиите. След приключване на проверките за тези, които не са представили документите, става ясно, че към датата, от която получават пенсия, не са имали право на такава.

Последва и прекратяване на пенсията със задна дата, обясни директорът на отдел пенсии в НОИ-Пловдив Мария Колева.

„Тези, които не се отзоваха и не си представиха документите, се опитахме по всякакъв начин да ги намерим, включително и със съдействието на икономическа полиция.

След като приключихме всички проверки за тези, които не си представиха документите, че към датата, от която те получават пенсия, те не са имали права на пенсия, поради което ни е прекратихме със задна дата и на някои от тях, които вече имаха право на пенсия по възраст, отпуснахме пенсия от нова начална дата”, обясни Мария Колева.

Замесен служител на НОИ в схемата през последвалите години не е установен. И се стига до момента, когато граждани сигнализират, че са измамени – от същата Александрина Георгиева и близките й, като служители на фирма посредник при кандидатстване за пенсия.

Предполага се, че самите те са си присвоявали плащания за стаж, а стажа са доказвали с подправени удостоверения.

Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев заяви, че Георгиева и близките ѝ са заблуждавали лицата, че ще бъде платен недостигащият им стаж в НАП.

„От една страна са заблуждавали лицата, че ще платят недостигащия им стаж в НАП, а от друга страна, са създавали неистински документи, подавани в НОИ.  Установили сме 18 пострадали лица по тази схема, като общо причинената им вреда е от порядъка на около 125 000 лв.”, посочи той.

Прокуратурата прави връзка между двата случая – изчезналите досиета с неправомерни пенсии и измамата на лица с пенсионния стаж.

„Всички тези пенсионни преписки са работени от едно и също лице, а именно нашата обвиняема, тя е била контрольор и е работила по това време там по всички преписки – имахме съмнение, че тя ги е взела и това се установи при разследването”, обясни още прокурор Чавдар Грошев.

260 досиета на пенсионери от Пловдив са намерени скрити в пловдивско мазе.

В описаните от прокуратурата две схеми на източване на НОИ засега не присъстват действащи служители от осигурителното ведомство.

Единствен сочен за виновник е консултантската фирма на бившия чиновник Георгиева, която според обвинителите мамила и гражданите, и НОИ.

Не е оповестено все още кой точно от пловдивското подразделение е приемал фалшивите документи за осигурителен стаж през последните години и как на база на тях е допуснал изплащането на реални пенсии, ако пари за стажа не са превеждани. Близки на задържаната по случая отказаха коментар.

Близки на задържаните по случая отказаха коментар.

От НОИ-Пловдив съветват гражданите да не дават пари на ръка и ако трябва да заплатят за услуга, да изискват съответния документ. Освен това предупреждават, че недостигащ стаж не се закупува в брой.

Вноските се внасят по сметка единствено след заявление от гражданите към НОИ за изчисляване.