Проф. Кантарджиев за салмонелата от пилешкото: Последствията са ужасни и аз едва не умрях!

Проблемът със салмонелата се появява, когато храната се съхранява на висока температура, такава е ѝ стайната температура. Трябва да се изпече или да свари, термичната обработка унищожава бактерията.

Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев,  директор на НЦЗПБ, по повод стигналите до българския пазар 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша.

Салмонелата е класически микробиологичен замърсител по храните, а заразата може да има ужасни последици. Бебе може да умре. Възможни са големи проблеми, ако бременна се натрови, предупреди професорът.

Той сподели, че също е лежал в болница заради салмонела.

„Абсолвентският ни бал беше в грандхотел София. Изтровиха ни. 140 души ни вкараха в инфекциозна болница. Всички бяха с повръщане и висока температура“, разказа професорът, който е и национален консултат по микробиология.

„Ако си пипнал заразено месо и друг продукт в хладилника, може да стане и той опасен за ядене. Салмонелата води до възпаление на тънките черва“, обясни той.

„Ако се направят колбаси от заразено месо, няма проблем. Термичната обработка унищожава бактерията. Консервантите рязко я намалиха, но не я ликвидираха“, добави експертът.

„Никой не може да обясни колко заразено месо е изядено и това ме плаши. Трябва да не допускаме до трапезата на българина опасни бактерии“, подчерта той.

„САЩ е страната с най-добра защита, не допускат един вреден микроб за селското им стопанство да влезе в страната им“, добави професорът.

„От бабите си знаем месо сурово се не яде. Варете, пържете, печете добре! В супа не може да остане салмонела, защото е вряла. Цялото пиле обаче има възможност в средата да е недопечено“, заяви Кантарджиев.

По думите му, ако сте пипнали с ръка заразено месо и после пипнете друго месо – то ще го заразите. „Салмонелата предизвиква възпаление на тънките черва“, каза още той.

Кантарджиев бе категоричен, че тази година има 500 регистрирани случая със салмонелна инфекция, няма рязко завишаване. „Бебе или малко дете могат да умрат от салмонела, опасна е и за бременни жени“, предупреди той.

Той сподели още, че притеснително е, че в Германия е имало две жертви на листерия, която оцелява и при ниски температури. За това експертът предупреди, че при консумация на продукти като език, мозък и т.н. трябва много добра термична обработка.