Правителството прие: „Абсолютно независим“ прокурор ще може да разследва главния прокурор

Министерският съвет се събра днес на извънредно правителствено заседание. Кабинетът разгледа проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт.

С изменението, което правим днес, създаваме ново звено, абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението при извършено престъпление, каза пред министрите премиерът Бойко Борисов. Затова разкриваме това звено. Той не е зависим от главния прокурор, посочи Борисов.“.

С одобрения от правителството законопроект се създава нова правна фигура, която да разследва главния прокурор. Дава се статут на прокурор на завеждащия отдел Инспекторат към Върховната касационна прокуратура, обясни правосъдният министър Данаил Кирилов.

Този „абсолютно независим“ прокурор ще се избира от прокурорската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 и с мандат от седем години. При разследване, водено от завеждащия Инспектората прокурор, той няма да докладва на главния прокурор за своите действия, обясни Кирилов. Също така той ще може да разследва и заместниците на главния прокурор.

С настоящите промени отпада предложението на министър Кирилов да се отстраняват от длъжност председателите на ВКС и ВАС, при съмнения за престъпление, с 2/3 мнозинство от ВСС. Това е и една препоръките на Венецианската комисия към България, чието официално становище, след направения от тях анализ, ще бъде публикувано следващата седмица.

Премиерът Борисов посочи, че решението на МС ще бъде изпратено на председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. По думите му с приетия днес законопроект се затваря кръгът от поети ангажименти към председателя на ЕК.

Преди дни премиерът съобщи, че още преди месец е изпратил писмо до ЕК, „в което помолих Венецианската комисия да изпрати своите експерти от различни държави, които да видят това, което сме направили по мониторинговия механизъм, по реформата в правосъдната система, като аз поемам ангажимент да изпълня препоръките им на 100%. Дойдоха хората, утре или в петък ще излязат с официалното си съобщение. Още на следващия ден ще направя извънредно заседание на МС и ще приема всички препоръки, въпреки че не са задължителни.“

„Три са важните неща – големите (главният прокурор и председателите на ВАС и ВКС) да могат да се привикват в парламента и да могат да ги изслушват – ще приема като решение само главният прокурор да може да бъде изслушван. Второ, за подсъдността на главния прокурор – правилно ли е той да разследва себе си? – те казват, че трябва да има независимо звено и прокурор, който да се разследва независимо. И третото беше да съобразим всичко с КС. Всичко това ще приемем“, обеща премиерът.

Какво е Венецианската комисия

Европейската комисия за демокрация чрез право, наричана Венецианска комисия, е консултативен орган по конституционно право, създаден към Съвета на Европа през 1990 г. Основен обект за работа на комисията са законите и законопроектите на държавите-членки, свързани с проблемите на конституционното право, в това число стандартите на изборните процедури, правата на малцинствата и др. Заключенията на комисията се използват от ПАСЕ под формата на „европейски стандарти“ в областта на демокрацията. Сесиите на комисията се провеждат във Венеция, откъдето идва и неофициалното й име.