Чудо! Лекари спасиха живота на млада жена след шестчасов сърдечен арест

Лекари от Барселона успяха да спасят живота на 34-годишна британка след шестчасов сърдечен арест.

Одри Маш развива тежка хипотермия по време на поход в Пиринеите. Сутринта на 3 ноември 2019-а тя и съпругът й предприемат поход в планината. Около обяд времето се влошава и температурата рязко спада, това води до проблеми в говора на жената, която по-късно изпада в пълно безсъзнание.

Влошените метеорологични условия забавят спасителите, които достигнат до двойката към 15:30 часа. Въпреки всички положени усилия и макар да не са открити жизнени показатели, спасителите правят всичко възможно, за да спасят живота на младата жена. Телесната й температурата, когато е откарана в болницата в Барселона, е едва 18 С°.

Според медиците рязкото спадане е спасило живата на младата жена, тъй като е предпазило органите й от увреждания.

Лечебното заведение, в което е приета, разполага с екстракорпорална мембранна кислородна машина (Ecmo), благодарение на която медиците успяват да повишат телесната температура на жената до 30 С°. Това позволява да се направи опит за нейното съживяване, с помощта на дефибрилатор.

Лекарите решават да използват машината, за да спечелят известно време, така че мозъкът й да може да получава необходимия кислород, докато се лекува причината за сърдечния арест. До този момент Ecmo никога не е бил използван в Испания за реанимация.

Одри Маш прекарва шест дни в интензивното отделение, където е подложена на постоянно наблюдение за признаци на неврологични увреждания.