8 храни, които консумирани ежедневно, борят рака

За продуктите, които съдържат естествени съединения, които имат силни противоракови свойства и са полезни за ежедневна употреба, пише порталът MedikForum.ru.

Всъщност нито един продукт не защитава напълно хората от рак. Терминът „продукти за борба с рака“ се отнася до тези, които могат да намалят риска от развитие на рак, ако човек ги добави към диетата си.

И така, какви храни е добре да използвате в борбата с рака ежедневно?

Ябълки. Изразът „ябълка на ден държи лекаря далеч от нас“ всъщност звучи доста вярно. Ябълките съдържат полифеноли, които имат антиракови свойства.

Полифенолите са растителни съединения, които могат да предотвратят възпаления, сърдечно-съдови заболявания и инфекции. Редица изследвания показват, че полифенолите имат противоракови и противотуморни свойства.

Така според данните, публикувани през 2018 г. в списанието „Анализ на храните и лекарствата“, ябълковият полифенол флоретин има свойството „значително да инхибира растежа на раковите клетки на гърдата, но да не влияе на нормалните клетки“.

Кръстоцветни зеленчуци. Кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол и зеле съдържат сулфорафан, растително съединение с противоракови свойства. Според наличните данни сулфорафанът е в състояние да намали растежа на раковите клетки и да задейства процеса на клетъчна смърт (апоптоза) при рак на дебелото черво.

Освен това, в комбинация с генистеин (съединение в соята), сулфорафанът започва да инхибира развитието и размера на тумора в случай на рак на гърдата.

Моркови. Съдържат голямо количество бета-каротин, който е отговорен за изразения оранжев цвят.

Установено е, че бета-каротинът играе жизненоважна роля в поддържането на имунната система и може да предотврати някои видове рак (в списъка им по-специално се включват рак на гърдата, рак на простатата и рак на стомаха).

Рибено масло. Хората, които редовно ядат тлъста риба или рибено масло, имат с 53% по-малка вероятност да страдат от колоректален рак, в това учените виждат благотворното въздействие на омега-3 мастните киселини, които инхибират възпалението в организма.

Освен това употребата на рибено масло в напреднала възраст е свързана със значително по-малък риск от развитие на рак на простатата.

Ядки. Според Американския институт за изследване на рака всички ядки проявяват противоракови свойства, орехите имат най-значимия антираков ефект.

 

Орехите съдържат вещество, наречено pedunculagine, което тялото превръща в уролитини. Уролитините са съединения, които могат да се свързват с естрогенните рецептори и да предотвратят развитието на рак на гърдата.

Бобови растения.Фасулът, грахът и лещата съдържат много фибри, поради което намаляват вероятността от развитие на рак на червата. Съществуват и доказателства, че жените, чиято дневна диета е с високо съдържание на фибри, са с 20 процента по-малко вероятни да развият рак на гърдата.

Кафе. Изследователи от Kaiser Permanente в САЩ заключиха, че пиенето на кафе намалява риска от цироза с 25%, докато други групи учени стигат до извода, че този ефект достига до 70%.

 

Статистическият анализ също показва, че пиенето на кафе намалява риска от рак на черния дроб с 40% и колкото повече хора пият тази напитка, толкова по-висока е защитата за органа.

Кетчуп. Според данни, публикувани от Американския национален раков институт във Вашингтон, кетчупът, доматеният сок, доматеното пюре и други продукти от варени домати са ефективна превантивна мярка, която значително намалява вероятността от развитие на рак на простатата.

Учените смятат, че основната заслуга в този въпрос принадлежи на мощния антиоксидант, съдържащ се в доматите – ликопен. Намалява количеството кислородни радикали, които увреждат генетичния материал в клетките на тялото и по този начин допринасят за развитието на рак.