Неочаквано! Пуснаха Райфъла на свобода

Атанас Червенков – Райфъла  излиза от ареста. След пет години съдебни битки, неочаквано днес Апелативен съд – Пловдив освободи бизнесменът, след обжалване на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Магистратите освободиха от ареста Червенков, като му наложиха мярка парична гаранция. Тя е в размер на 20 хиляди лева.

 

Припомняме, че процесът срещу Райфъла и останалите обвинени приключи на 25 октомври миналата година като съдът ги призна за виновни.  Червенков получи 13 години затвор, Загорски бе осъден на 12 години, Генков и Романов – по 5 години, Васил Василев – 4,6 години, а Стефан Гичев – 1 година условно. В момента те обжалват присъдите си пред Апелативния съд, а решението на магистратите ще стане ясно до 30 дни.

Веселин Загорски, Атанас Червенков, Симеон Генов, Бисер Романов и Васил Василев са обвинени за извършване на опит за предумишлено убийство с користна цел, за умишлени палежи, при условията на продължавано престъпление, с последвали значителни вреди и за умишлено унищожаване на чужди движими вещи – престъпления по чл. 116 ал. 1, по чл. 330 ал. 3 и по чл. 216 ал. 1 от НК.

Веселин Загорски като подбудител и помагач, Червенков като подбудител, Василев като помагач, Симеон и Бисер  като извършители, са обвинени в това, че на 12 февруари 2014 г. в съучастие са направили опит умишлено да умъртвят Аргир Гяуров, собственик на медицински център в  Пловдив, като същият е бил намушкан многократно с нож във входа на жилищния блок, където е живеел в район „Южен“  в  Пловдив.

Петимата са обвинени и за извършване на множество умишлени палежи на автомобили през периода от 9 януари 2014 г. до 22 януари 2015 г. в гр. Пловдив. На 9 януари 2014  г. са били запалени лек автомобил, марка „Мерцедес ML 280“ и лек автомобил, марка „Тойота Ланд Круизер“, собственост на бившият депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов и на фирмата на съпругата му Татяна Йорданова. Колите били паркирани на ул. „Акация“ в гр. Пловдив. Поръчката за запалването била дадена от Атанас Червенков на Загорски.  Мотивът според обвинението е , че Атанас Червенков не бил избран за председател на Сдружение „Български ловно-рибарски съюз“ и му бил прекратен сключения с Община Пловдив 20-годишен договор за концесия на пазара на ул. „Младежка“ в  Пловдив, за което смятал, че има вина Йорданов.  И двата автомобила са били запалени от Василев.

На 10 януари 2014 г., със същия мотив Атанас Червенков поръчал да бъде счупено предното обзорно стъкло на лек автомобил „Мерцедес GL 320“, собственост на фирмата на Татяна Йорданова, което е било извършено от подсъдимите  Симеон и Васил.

Веселин Загорски и Бисер Романов са обвинени и за извършен на 4 октомври 2014 г. палеж на лек автомобил, марка „Пежо“, собственост на лизингова къща, използван от пловдивчанин.

Червенков, Веселин Загорски, Симеон Генков и Бисер Романов са обвинени и за умишлен палеж на лек автомобил, марка „Шкода  Октавия“, който е бил запален на 10 януари 2015 г. Поръчката за запалването отново е била дадена от Райфъла поради ревност към негова служителка. Те са обвинени и за извършен палеж на лек автомобил, марка „Мерцедес GL 320“, собственост на фирмата на Татяна Йорданова. Колата е била запалена на 22 януари 2015 г. на ул. „Чернишевски“ в гр. Пловдив, като са пострадали три съседни автомобила.