Жестока трагедия в Алпите! Три лавини погубиха двама спортисти и известен…

Три лавини погребаха за нула време в неделя трима души в италианските Алпи. Според местната планинска контролно–спасителна служба причините за оформилите се масирани свлачища от сняг са две – неговата голяма влажност и бързата смяна на студеното време с по-топло. Иначе казано падналият през последната седмица обилен сняг е мокър, не може да се задържи заради повишаващата се внезапно температура на въздуха и при най-малкото движение из него той потегля надолу по стръмнините.

Една от трите жертви на неделната лавинна сеч е скиорка от автономната провинция Алто Адидже или Южен Тирол. Младата жена се спуснала по отворената завчера писта в местен зимен курорт, излязла от нея най-вероятно, за да изпробва как се кара в падналия пресен сняг и причинената от самата нея лавина я затрупала.

Не могли да й помогнат нито дошлите с вертолети-линейка спасители от областния град Тренто, нито нито пък местните пожарникари. Втората жертва е младеж – сноубордист, който намерил смъртта си на 2800 метра височина в Алпите западно от Торино.

Момчето се изкачило с още трима приятели, за да се спуснат по склон, който познавали добре, но предизвикали свличането на огромната маса сняг. За съжаление загиналият бил водачът на другите сноубордисти, докато тях тримата бялата смърт ги пожалила по чудо.

Третият загинал е изключително опитен планински спасител и алпийски екскурзовод от прочутия зимен курорт Червиния, намиращ се в северозападната област Вале Д’Аоста. Името му е Роберто Ферарис, на 49 години и бил излязъл да тренира ски-алпинизъм. За жалост лавината го затрупала на 2300 метра надморска височина.

Неделната трагедия в Алпите накара шефовете на Националния координационен център на планинските контролно-спасителни служби да отправят днес по радиата и телевизиите призив към италианците да не ходят през близките дни в планините, за да практикуват зимни спортове.