Кой и защо не трябва да яде джинджифил

Джинджифилът, често наричан още исиот или имбир, е растение, чиито корени се използват в Китай и Индия от древността.

В Европа се разпространява през 13 век. Първоначално джинджифилът се е използвал предимно в медицината.

Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка. Резенчета пресен джинджифил се използват за направа на чай и като добавка в супи и сосове.

В източната кухня се приготвя по всички познати технологии на печене, варене, пържене, много разпространен е в сладкарството под формата на сладка и бонбони.

Джинджифилът е продукт, който съдържа много витамини и има много полезни свойства. Има обаче противопоказания, при които това лечебно растение не трябва да се консумира.

Джинджифилът е противопоказан предимно за хора със слаб стомах и черва. Етеричните масла и феноли, на които е богата тази подправка, дразнят лигавицата, което може да доведе до обостряне на стомашно-чревни заболявания.

Строго противопоказание е язва на стомаха. Но дори и при здрави хора, яденето на големи количества на корен от джинджифил може да причини оригване, киселини или диария. Също така това растение може да провокира дразнене на лигавицата на ларинкса;

Поради силните затоплящи свойства, джинджифилът не се препоръчва да се приема при висока температура, кървене и в горещи летни дни.

Той е строго противопоказан при треска или изгаряния;

Джинджифилът стимулира производството на жлъчка, така че не може да се яде от хора с проблеми с черния дроб и камъни в жлъчния мехур;

Джинджифилът не се препоръчва при остри и хронични бъбречни заболявания, цистит;

Кожни обриви, пилинг и сухота също могат да бъдат предизвикани от предозиране с джинджифил;

В някои случаи се наблюдават нарушения на зрението, нарушение на ритъма на сърдечната дейност, безсъние, рязка промяна в настроението;

Както всяка друга подправка, с индивидуална непоносимост джинджифилът може да причини алергии.

Също така трябва да запомните, че джинджифилът може да не е съвместим с определени лекарства. Затова горещо ви съветваме да се консултирате с лекар, за да изключите неприятните странични ефекти.