Лейтенант на Митьо Очите с шокиращ ход СНИМКА

Един от 12-те души, които получиха присъди през 2008 г. като част от наркобандата на несебърския бос Димитър Желязков – Митьо Очите, поиска съдебна реабилитация, пише Флагман.бг.

Стефан Хаджиев, по известен като Котката, получава по-сериозно наказание дори от шефа си, въпреки че се признава за виновен и сключва споразумение с прокуратурата.

Котката отнася 5-годишна присъда и 50 000 лв. Той е популярна фигура в ъндърграунда и е сочен за един от най-доверените лейтенанти на боса.

Стефан Хаджиев и Петър Петров бяха първите арестувани от бандата през февруари 2007 г. в централното наркодепо в бургаския жк. „Зорница“.

В лабораторията им тогава бяха открити огромни количества хероин, кокаин и амфетамини, както и внушителен боен арсенал от картечници, пушки, пистолети, гранати и бомби.

В началото на 2012 г. Котката сключва ново споразумение с прокуратурата. Този път за пране на пари чрез престъпна дейност заради участието си в бандата на Митьо Очите.

Въпреки че официално не работел нищо, Хаджиев си купил апартамент в жк. „Възраждане“ и луксозен „Мерцедес“. Съдът одобрява споразумението и Котката получава 2 години и 10 месеца.

Малко преди това Хаджиев се съгласява доброволно да разруши палата си в рибарското селище „Ченгене скеле“, защото е построен незаконно – в държавен горски фонд.

Бургазлията влезе в криминалните хроники и в края на март 2015 г. Тогава той е арестуван от маскирани полицаи при зрелищна спецакция в центъра на Бургас заедно с Петър Ковачев-Пехо.

Към днешна дата Котката е излежал присъдите си и пуска молба за реабилитация, за да изчисти съдебното си минало. Преди дни Хаджиев се яви пред Окръжен съд-Бургас.

По време на делото стана ясно, че той все още не е изплатил глобата от 50 000 лв., която обаче според адвоката му е с изтекла давност. Котката представя и трудов договор, според който вече повече от 2 години работи като технически сътрудник в известна фирма.

Бургазлията е женен, с две деца. Срещу Хаджиев няма висящи производства.

Бургаският окръжен съд обаче отхвърли молбата за реабилитация на Котката. Магистратите порязаха Хаджиев заради неплатените 50 000 лв. глоба.

„Изтичането на давността на изпълнението на наказанието, какъвто е конкретният случай, обаче води единствено до невъзможността на Държавата да го приведе в изпълнение, докато реабилитацията заличава вторичните последици от осъждането благодарение на позитивното поведение на осъдения деец в определен от закона срок, било след изтърпяване на наложеното наказание, било от изтичане на този срок от крайната дата на изтичане на т. н. „изпълнителна давност“.

Тази възможност обаче е изключена за наказанието „глоба“, в случаите на неизпълнение на това публично задължение /вземане/, с разпоредбата на чл. 82, т. 5 НК.

Като не е платена глобата, не започва да тече срокът по чл. 86 ал. 1, т. 3 НК за реабилитация по право, а съгласно чл. 87 ал. 3 НК не се постановява съдебна реабилитация ако глобата не е изплатена“, мотивираха решението си магистратите.

Стефан Хаджиев може да обжалва пред въззивната инстанция в 7-дневен срок.