Първа версия за смъртоносната трагедия край АЕЦ „Козлодуй“

Инцидентът, при който загинаха двама работници, а други двама пострадаха на строителна площадка на хранилище за радиоактивни отпадъци край Козлодуй няма никакво отношение към радиоактивната и радиационна безопасност – става въпрос за трудова злополука, съобщава БНТ.

Трагедията се случи тази сутрин на новострояща се площадка за радиоактивни отпадъци на държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Купчина железа от арматурата е паднала върху строителни работници.

На площадката, която се намира в землището на село Хърлец, няма радиоактивни отпадъци, тъй като тя все още не е в експлоатация. Строежът е в твърде ранен етап – все още на кота нула.

В момента работата на място е спряна и се извършват редица проверки. Такива всъщност са правени и преди инцидента, констатирани са нарушения, но те са били отстранявани, увери изпълнителният директор на държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“.

Предприятието е само възложител на обекта, а изпълнител е германо-български консорциум. Екип на консорциума вече пътува от Германия към България, за да се запознае със ситуацията на място.

Директорът на ДН РАО Дилян Петров заяви, че двамата работници, загинали на площадката, са били затиснати от метална конструкция, по която са работили. На място се изгражда хранилище за ниско радиоактивни продукти: облекла и инструменти, което ще заработи след 2021 г.

На място са и експерти от Инспекцията по труда, така че разследването на причините за този инцидент, при който двама души загубиха живота си, продължава.