Първи зловещи данни за трагедията в АЕЦ Козлодуй днес. На базата на „Радиана“ за радиоактивни отпадъците загина….

Както писахме, днес при инцидент тази сутрин на строителната площадка „Радиана“ са загинали двама строителни работници, а други двама са пострадали, съобщава Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“.

На площадка „Радиана“ се изгражда национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци, създадени на територията на България. Възложител на обекта е Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, а изпълнител на строителните дейности на площадката е Германско-български консорциум „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци“, пише dnevnik.bg.

Строителните дейности се контролират от юридическо лице, упражняващо независим строителен надзор в съответствие със Закона за устройство на територията, се казва в съобщението.

Договорът за изграждане на първия етап от Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци е подписан през 2016 г., а от 2017 година, когато започват строителни дейности на площадката, отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката.

Ръководството на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ изказва искрени съболезнования на близките на загиналите.