Учени откриха слабото място на коронавируса

Китайски учени откриха нов път, по който коронавирус SARS-CoV-2 навлиза в човешкото тяло. Резултатите от научната работа са публикувани на портала bioRxiv.

Експертите са установили, че коронавирусът нахлува в клетките чрез CD147 рецептора. В този случай вирусът се свързва с клетките, използвайки свой собствен протеин SP. Експериментът показа, че лекарство на базата на антитела срещу CD147 инхибира по-нататъшното разпространение на вируса в клетките.

По този начин, научавайки как коронавирусът атакува тялото, учените смятат, че могат да създадат специфични антивирусни лекарства.

За избухването на тежкото респираторно заболяване COVID-19, причинено от коронавирус SARS-oV-2, бе съобщено за първи път в края на миналата година в Ухан. Сега случаите на инфекция се регистрират по целия свят. Над 180 хиляди души се разболяха, около 7,4 хиляди починаха.

Към днешна дата няколко държави участват активно в разработването на ваксини. В Италия планират да започнат тестване на лекарството върху животни до седмица.

Китайските власти дадоха разрешение за започване на клинични проби на собствените си ваксини.

Европейската комисия заяви, че ЕС очаква да завърши разработването на лекарството до есента.