Българин от Швеция: Тук сме на друга планета, ще станем като Италия

Около 2500 са потвърдените случаи на коронавирус в Швеция. На този фон българи, които живеят в скандинавската държава, са притеснени от липсата на мерки срещу заразата. Социалният живот кипи с пълна сила.

„Тук сме на друга планета. Когато в Германия се разрешават двама души да се срещнат най-много, тук числото е 500“, разказа пред БНТ българинът Лахан Конов, който живее в Швеция от 80-те години на миналия век. Той се е изолирал в малка къща в гората и има провизии за дълго време.

„Тук не се правят тестове дали си болен. Изобщо не се правят, от много отдавна. Само съвсем в началото направиха няколко и след това прекъснаха. Затова не се знае в страната каква е ситуацията и колко души са болни“, разказва българинът. Човек с маска навън не може да се види. Никъде нямало. Болниците също отчитат недостиг.

„Само допреди няколко дни Стокхолм, който е 2 милионен град, разполага с 90 места за интензивно лечение“, посочва още той. Училищата, институциите и ресторантите работят. Пълно е с клиенти. В магазините дистанция не се спазва. Децата играят навън, а в спортната зала може да се поплува.

„От вчера е взета много интересна мярка за цялата страна, където в ресторантите няма да се разреши да се яде прав на бара, а всички трябва да са седнали. Тука мерките са на това ниво“, посочва още той. Планинските курорти също посрещат гости. Нощният живот там не спира. А Лахан се притеснява от повторение на италианския сценарий. Затова остава в гората. Сам със съпругата си.

 

Българин от Швеция: Тук сме на друга планета, ще станем като Италия

Източник-fakti.bg