Д-р Симидчиев посочи кога може да има втора вълна на COVID-19 в България!

„Тестовете на полицаите показаха, че много малка част от колегите имат досега с коронавируса. Отговор към вируса имат относително малко хора“, това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е началник отделение по неинванзивна диагностика в МИ на МВР.

„Истината може да гледа от две страни.

Едната е, че мерките, които Щабът предприемат, са много ефективни.

Другата насока, по която може да разсъждаваме, е че носенето на предпазни мерки наистина предпазва“, допълни още пулмологът.

„Трябва да започнем да мислим за това какво правим след като отмине кризата.

Проблемът не е в това дали ще отпуснем мерките или не, а дали ще спазваме правилата или не. Трябва малко дисциплина“, допълни д-р Симидчиев.

„Сега навлизаме в периода, в които алергичните заболявания стават много по-чести. Запушен нос, загуба на обоняние и кихавица. Все неща, които могат да бъдат сбъркани с коронавируса.

Ако десет дни преди да започнат тези оплаквания сме се срещнали с човек, който е кашлял, кихал и прочие, то може и да започнем да се притесняваме. Ако не, то това е отключена алергия.

Трябва да знаем, че най-честата проява на COVID-19 е високата температура. Но моля винаги се обръщайте към лекар преди сами да си поставите диагноза“, категоричен бе пулмологът в сутрешния блок на БНТ.

Той поясни, че маските реално предпазват и от полените и могат да помогнат да се намалят оплакванията, но ако не се ползват правилно и не се чистят правилно, то те могат да бъдат и опасни.

Д-р Симидчиев бе категоричен, че еднократните маски не трябва да се ползват повече от два до шест часа.

„Голяма част от усложненията, които се получават при болните от коронавирус, е именно когато те се интубират“, заяви той по повод новината, че респираторите за коронавирус започнаха да убиват много болни и заради това лекари започнаха да ги отказват.

Той заяви, че все още сме в зоната на хипотезите за това дали има лекарство срещу COVID-19.

„Има няколко фактора, които са в основата на това ситуацията с коронавируса у нас да е толкова благоприятна.

На първо място това са мерките, които бяха приложени много рано и ефективно.

Вторият момент е това, че нашият обществен имунитет е добре изграден заради БЦЖ имунизацията.

На трето място сега е сезонът, когато температурите се покачват.

Важен фактор е и отговорното отношение на хората.

Всички тези фактори довеждат до това, че имаме благоприятно нарастване на случвайте, но сега се задава един много критичен момент.

Ако не се подходи интелигентно и със стратегия може да се получи и втори пик“, категоричен бе д-р Симидчиев.