17-годишна ефективна присъда за Атанас Динко, който прегази собствената си братовчетка

Бургаският апелативен съд потвърди 17-годишна ефективна присъда на Атанас Динков от гр. Карнобат за умишлено причинена смърт на пътя и управление на автомобил след употреба на алкохол.

Мъжът ще търпи наказание „лишаване от свобода“, при първоначален „строг“ режим и „глоба“ в размер на 1000 лв. Съдът е лишил Динков от право да управлява автомобил завинаги.

Той е признат за виновен в това, че през 2016 година зад волана на лек автомобил марка „Мерцедес” се врязал в празнуващи сватбари. От инцидента загинала негова братовчедка.

Пресофисът на съда припомня, че Атанас опитал да премине с автомобила си през улицата, на която участниците в празненството танцували. До него на предната седалка стоял баща му, също употребил алкохол.

Стигнало се спречкване с двама сватбари, които опитали да ги предупредят, че може да избухне по-голям конфликт. Загиналата Мария застанала пред колата, поставила ръце на предния капак на автомобила, но била съборена от него при движението му напред.

В резултат на това жената паднала на пътното платно по гръб, по посока на движение на автомобила, който преминал над нея, прегазвайки я по цялата си дължина с долната си част.

Придвижвайки се напред автомобилът развил скорост от 0 до 17 км.ч., след което продължил сред множеството и подсъдимият се отправил към дома си.

Подсъдимият е управлявал автомобила, след като е бил лишен по административен ред от това право, употребил  алкохол със съдържание близо пет пъти над допустимото от закона.

Въпреки ясното съзнание, че е прегазил своята близка родственица – първа братовчедка, той е избягал от местопроизшествието.

Преди прегазването на пострадалата, също умишлено, е опитал да блъсне с автомобила свидетел, за което не му е повдигнато обвинение.

Престъплението е извършено на място, на което е имало още много хора, включително и деца, като е съществувала опасност да бъдат причинени и други вреди, посочват апелативните съдии.

Според съдебния състав извършеното деяние е със завишена степен на обществена опасност. Такава опасност се извежда и от поведението на Атанас Д., който трайно и упорито не е зачитал правилата на движение и обществената опасност на дееца.

Бил е наказван по административен ред за извършване на нарушения на Закона за движение по пътищата с 21 наказателни постановления, бил е санкциониран и с четири фиша.

Налагани са му и принудителни административни мерки за временно отнемане на свидетелството за управление на МПС.

Определеното наказание ще спомогне в пълна степен за постигане целите на специалната и генерална превенция, като въздейства в достатъчна степен поправително, възпитателно, предупредително и възпиращо на подсъдимия.

Наказанието ще има и нужния възпитателен и предупредителен ефект върху останалите членове на обществото, се посочва в решението на съда.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване или протест пред ВКС.