Ето как са се промъкнали у нас заразените с К-19 от полета от Амстердам Видео

„Вчера за първи път във ВМА бе извършено набиране на плазма от доброволци и вливане на такава плазма на болен в тежко състояние. Той днес е афибрилен и е в добро състояние“. Това заяви шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Лекар, две медицински сестри и едно техническо лице от Плевен са заразени. Доктор и четири сестри от Видин също са с коронавирусна инфекция. Те са от хирургията“, уточни шефът на ВМА.

 

Той заяви, че международните шофьори се третират като пристигащи от чужбина лица и затова се поставят под карантина, ако нямат курс до два-три дни след това. “Ако обаче завършват курс и нямат ново пътуване скоро, трябва да са под карантина 14 дни. Това се практикува от самото начало на мерките. Същото е и за авиопревозвачите и от която и да е страна пристигащите отиват в карантина за 14 дни”, изтъкна Мутафчийски.

“Полетът от Амстердам не е изпуснат. В момента нито са имали температура, нито са искали медицинска помощ. В рамките на по-малко от 24 часа с помощта на ДАНС и МВР намерихме адресите на всички и сме ги оповестили”, заяви доц. Ангел Кунчев.

“Всички, които чакат на паспортен контрол минават през скенера на термокамерата, която е много фина, но там не е отчетена температура. Таксиджията, който е карал майката и детето е намерен”, каза още Кунчев.

Във връзка с мненията, че няма пандемия, ген. Мутафчийски заяви, че това е опасна дезинформация.

Видео-блиц