Радев: Ако държавните бензиностанции ще са като магистралите ни, по-добре да не ги правим

Ако ние ще строим държавни бензиностанции по начин, по който в момента се строят магистрали и се ремонтират язовири, по-добре да не го правим.

Това коментира президентът Румен Радев в пловдивската община Садово, където посети Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков”.

Идеята за държавни бензиностанции показва, че държавата не се справя с картелите на горивата и с осигуряването на ефективна пазарна среда за свободна конкуренция, категоричен е Радев.

Странно е как държавата ще играе двойна роля – на конкурентен участник на пазара и на регулатор, отбеляза той.

Поредната далавера

Тук ще трябва да се налеят огромни публични ресурси. Тези, които искат да реализират тази идея, трябва да покажат много ясно откъде и как ще се вземат тези ресурси. И откъде другаде ще натоварят джоба на българина, коментира президентът.

Според него “инвестицията в държавни бензиностанции – при неясни условия – може да гарантира поредната далавера и ниска ефективност на услугите”.

Вместо да строим 100 бензиностанции, нека да построим във всеки областен град център за дигитални технологии и иновации – за извънкласно обучение на нашите деца, призова той.

От хаос в още по-голям хаос

Влязохме с хаос в извънредното положение, излизаме с още по-голям хаос от него, отбеляза още Румен Радев.

Според него трябва да има управляем план с ясни критерии, с който да излизаме от кризата, породена от пандемията,съобщава offnews.bg.

Той беше попитан от журналистите и за решението на правителството за намаляване на ДДС за хотелиерския и ресторантьорския бранш и за книгите:

Аз не мисля, че към такава сложна и отговорна система, каквато е данъчната, трябва да се подхожда “на парче” и без ясни идеи и разчети. Нашата данъчна политика не е справедлива и ни отдалечава от европейския модел. Нашият модел натоварва данъчно бедните и хората със средно положение, а облекчава най-богатите. Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира, призова президентът.