Лютви Местан: Охраняваните лица не спят в спалнята с НСО. Само Борисов знае кой го е снимал

Бях охраняван четири години и знам: Охраняваните лица не спят в спалнята с НСО. Охраняваните имат лична територия. В този смисъл човекът, който знае отговора на въпроса кой е можел да направи снимките, е самият премиер Борисов и онзи, който е снимал.”, съобщава “Дневник”.

Така председателят на ДОСТ Лютви Местан коментира пред БиТиВи въпроса за разпространените в мрежата снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов, на които се вижда той спящ, а в чекмеджетата на нощното шкафче – банкноти в евро и малки кюлчета злато. Борисов потвърди само че е той на снимката, и обвини президента и опозицията, че стоят зад компромата.

Този скандал поставя три въпроса. Първият е кой има интерес; вторият – кой технически е в състояние да снима в спалнята на премиера; третият – какво разкрива съдържанието на снимките, коментира Местан. “Бойко Борисов предпочита да говори само по един от въпросите и обвини президента, БСП, Манолова, Слави Тифонов… След 9 години на власт той сигурно има повече врагове отпреди. Но какво ще правят Нинова или Манолова в спалнята на премиера?”, запита иронично Лютви Местан. И подчерта, че трябва да има обективно разследване, защото въпросът кой може да направи снимките вътре в спалнята има пряко отношение към сигурността и живота на охраняваното лице.

Местан бе питан и за пътнотранспортното произшествие с участие и на неговия автомобил, при което загина 6-месечно бебе. След три удължавания на срока разследването е приключило, предстои делото да влезе в съда.
Инцидентът стана на 14 април 2019 край с. Загорско на пътя Кърджали – Маказа. Местан е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост с две конкретни нарушения – че не е спрял на знака “Стоп” и че е имал достатъчна видимост да реагира.

“Обвинен съм не защото съм виновен, а защото се казвам Лютви Местан. Имам тежки съмнения, че прокуратурата не се ръководи от правото, а от изпълнението на политическа поръчка” – заяви той. И показа снимка на мястото на произшествието от първите часове, направена от екипа на Би Ти Ви, на която не се вижда стоп-линия на пътя, и друга направена по-късно и приложена към делото, на която такава линия е ярко видима. По думите на Местан стоп-линията е обозначена на пътя по-късно и с почти 5 метра по-напред, за да се покаже, че той е имал видимост.

“Това е манипулиране на доказателствата. Твърдя, че вместо пълно и обективно разследване прокуратурата упражни върху мен истинска репресия, произвол и отне правото ми на справедлив досъдебнен процес”, коментира Местан и обясни, че шофьорската му книжка е била отнета веднага след инцидента въз основа на клеветнически твърдения, че е извършил 13 нарушения. А това са нарушения, извършени от автомобили, в които никога не съм се качвал и ще заведа дело за клевета, но след приключване на съдебния процес, беше категоричен Местан. В същото време едва преди десетина дни е отнето свидетелството за управление на МПС на другият участник в инцидента Юсеин Тефик едва след като бил привлечен и той като обвиняем.

Местан информира и за друго драстично нарушение при разследването: На първи оглед веднага след произшествието било измерено всичко важно за разследването с изключение на видимостта от автомобила на Местан. На следващия оглед – на 18 април, се оказва, че са изсечени на линията на видимостта над 100 храста с височина 3 метра, които правели преграда. Това е унищожаване на доказателства, което е тежко престъпление

но прокуратурата не го разследва, коментира Лютви Местан. Според него всички нарушения от страна на другия автомобил са били ясни на експертите веднага след катастрофата, но разследващите са си затворили очите, защото целта е била да обвинят него.

Това не беше разследване, а произвол, обобщи Лютни Местан и призова за справедлив и обективен съдебен процес.