Шеф от “Пирогов” разкри за нещо страшно за болни от К-19 в България

Всяка една болест ме тревожи. Сега просто говорим за по-масова проява на заболеваемост и това е тревожно. Има втори пик, но пък заразените и заболелите не са толкова повече, колкото бяха по време на предишния.

Това заяви в ефира на Нова телевизия доц. Петър Атанасов, ръководител на COVID отделението в „Пирогов“.

„Тогава пациентите идваха при нас с оплаквания, а сега има активна превенция. Скринингът, който сега се провежда е по-всеобхватен, отколкото предишните месеци“, каза той.

„Над 20 души имаме в коронавирусната структура на Пирогов. Те са със среднотежка и тежка проява на заболяването. Двама от тях са в по-тежко състояние, но към момента нямаме интубирани болни. Това е добре“, заяви Атанасов.

„При навременно диагностициране и взети мерки заразата върви по установения си ход“, добави той.

Доцентът си позволи да направи прогноза какво ни чака.

„Грипът не ни подмина и тази година. Това обаче са сезонни инфекции и в нашите георграфски условия са контролируеми. Предполагам, че и коронавирусната инфекция ще се превърне в сезонна инфекция с грипоподобно протичане“, каза Атанасов.

„Имаме малко опит с тази зараза, едва няколко месеца. Ползваме се от опита на колегите в чужбина, но той не може шаблонно да се нанесе при нас“, заяви той.

„Разликите са огромни и вървят във всяка една посока. Различни са подходите, както и здравните системи, които функционират. Различна е организацията и т.н. Тези неща са различни и очаквани. Ние сме с много добра излекуваемост, ако мога така да се изразя. Нашите пациенти в голям процент завършват с подобрение и излекуване“, каза той.

На въпрос кой е песимистичният сценарии на заразата той отвърна:

„Пирогов е като човешкото сърце. Може да приеме безкрайно много болка, но се надявам да не се стига дотам. Винаги сме устоявали, дано и сега да успеем. Притеснително е, че организацията, която беше създадена, малко се поразклати“, заяви експертът.

Атанасов огласи и за нещо много притеснително:

“Вчера получих обаждания от 5 пациенти. Последният звучеше наистина зле. За 5 дни състоянието им се е влошило. Имат постоянна температура между 38-39 градуса. Кашлица, храчки, отпадналост. На въпрос дали е потърсил консултация с лекар, той ми отвърна, че РЗИ му е забранило да си подава носа навън, а джипито не му вдига телефона“, каза той.

“Когато е говорил със Спешна помощ по мой съвет, са му казали да си пие аналгина, назначен от РЗИ”, добави Атанасов.

“След още 5 дни ще дойдат при мен тези хора и ще трябва да ги интубирам. Не казвам, че навсякъде е така, 5 пациента пролет не правят, но не може да се продължава така, притеснително е това”, каза той.

“За дексаметазона бих казал “Добро утро”. Той се прилага при тежките пневмонии и случаи и няма вредни последици за организма”, завърши шефът на ковид отделението на “Пирогов”.