Шефът на „Пирогов“ с тревожни новини за 20% от болните с К-19! Поиска затваряне на…

„Имах нужда от почивката. Карантината ми помогна да се освободя от една натрупана умора“, това заяви изп. директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов в първия си работен ден, след като дни наред бе под карантина.

„Това, което „Пирогов“ направи, накара всички, които работят тук да са добре подготвени и да имат добре изработени алгоритми за лечение на болните и да се превърнем в едно от най-добрите места за лечение на К-19 у нас. За щастие имаме над 200 пациенти с К-19, които вече са излекувани“, поясни професорът в сутрешния блок на БНТ.

„Ако може да се говори за подценяваме на момента около коронавируса в България това бе моментът около 15 юни. Тогава ни се искаше всичко да свърши и отмине и заради това се отпуснаха мерките. Видяхме, че резултатът бе лош.

За съжаление вирусът върлува. За днешна дата в „Пирогов“ имаме 29 пациенти, а в пика имахме по 52. За съжаление бавно, но славно вървим пък същите цифри.

Ние и сега се мъчим да направим така, че да няма сериозен пик на прием на пациенти, което да затвори цялата ни здравна система. По мой бързи изчисления, с които не ангажирам никого, но ако започнат да постъпват по 100 човека дневно за цяла България, то здравната ни система ще се срине.

20% от всички новодиганостицирани постъпват от 3 до 4 дни в болница за лечение. Заради това е задължително всяка болница да продължи да има ковид отделение“, категоричен бе проф. Балтов.

„Изключително несериозно е да се говори, че болниците лъжат, че имат болни от коронавирус, за да взимат пари. Има сериозен психологически проблем при хората, които научават, че трябва да се лекуват в болница, където има диагностициран с COVID-19. Така печелиш едни 1800 лева, ако излъжеш, че има болен с К-19 в лечебното заведение, но от липсата на пациенти ще загубиш много повече“, поясни изп. директор на „Пирогов“.

Той заяви, че отварянето на дискотеките и нощните клубове и барове е било грешка: „Тези млади хора, когато се приберат вкъщи от дискотеките, общуват с едни не много млади хора и така заразата се пренася. Може би това е мярката, която трябваше да падна“.

Проф. Балтов разкри и какво се е случило с него, когато е научил, че има антитела: „Най-голямото ми притеснение бе да не заразя някои от близките си и колегите си, ако съм заразен.

Аз лично не съм имал проблеми. Не съм се чувствал и за момент не в кондиция.

Това не е нормален грип. Заради това призовавам хората – спазвайте мерките, защото това не е един нормален грип, а изключително коварна инфекция, която протича по много тежък начин и понякога води до сериозни усложнения“, заяви още проф. Балтов.