От днес Русия е друга държава, а Путин получи монархическа власт

На референдума вчера руснаците одобриха със 77,92% “за” конституционните промени, чрез които президентът Владимир Путин получава възможността да остане на власт до 2036 г.

След преброяване на 100 процента от бюлетините става ясно, че “против” поправките са гласували 21,27 процента от участниците, сочат данните на руската ЦИК. Активността е била около 65 на сто.

Промените внасят в Конституцията и ред консервативни принципи, подкрепяни от президента – вяра в Бога, бракове само за хетеросексуални двойки, патриотично възпитание,  върховенство на руското право над международното.

Резултатът от референдума никога не е бил под съмнение – новият текст на Конституцията вече се продава по книжарниците, отбелязва агенция Франс прес.

Путин като Октавиан Август

Вече имаме нова държава, защото конституционните поправки са разделени на три части, коментира главният редактор на радио “Ехото на Москва” Алексей Венедиктов.

Едните са безсмислени, безполезни или поне не са вредни – това са социалните поправки. Вторите са мракобесни, те позволяват приемането на мракобесните закони и съответно репресии по тези закони – това са идеологическите поправки. И третите промени в Конституцията са свързани с управлението на страната, политическата система плюс нулирането на президентските мандати на Путин, обяснява Венедиктов.

Невиждана досега власт, монархическа власт, ще се концентрира в ръцете на един човек – президента. Тоест в Путин. Това прилича на принципата на Октавиан Август. От утре имаме нова държава, отбеляза главният редактор на радио “Ехото на Москва”

Принципатът е установената форма на държавно управление в периода на ранната Римска империя – става дума за специфична форма на монархия, при която формално съществуват републикански учреждения, но владетелят има императорска власт.

Алексей Венедиктов 

Източник-offnews.bg