Ранното побеляване на косата не е свързано с остаряването

Ранното побеляване на косата не е признак на общо стареене на организма. Свързано е с различни видове неблагоприятни вътрешни фактори, които нарушават функцията на меланоцитите, отговорни за пигмента.

Причините за ранното побеляване на косата могат да бъдат генетични фактори, заболявания на щитовидната жлеза и хипофизата, анемия с дефицит на желязо, гастрит с ниска киселинност, атеросклероза и някои други заболявания. Също така причина може да е и дефицитът на определени витамини и минерали.

При жените този процес може да бъде повлиян от честото химическо третиране на косата и боядисването с препарати, съдържащи водороден пероксид. Също така локалното посивяване на косата, т.е. не на цялата глава, а в отделни участъци, се появява при херпес зостер, след големи дози рентгеново облъчване, поради прием на определени лекарства.

Друг фактор, водещ до ранно побеляване на косата, може да бъде залитането по драстични диети, без протеини и продължително излагане на слънце, под преки ултравиолетови лъчи. За установяване на възможната причина за ранното побеляване е необходима консултация с трихолог, ендокринолог и гастроентеролог.