Загадъчният бутон “Валет” в колите: За какво се използва и къде се намира

В автомобилите има огромно разнообразие от бутони, лостове и превключватели. Определено не всички от тях се намират точно на предния панел. Някои от тях са напълно скрити от очите на водача.

Един от тези мистериозни бутони е “Валет”. Днес ще изясним каква е функцията му и защо буквално всеки шофьор трябва да знае за местоположението му.

Някои водачи нямат никаква представа, че в колата им има такъв бутон. Това е така, защото по правило “Валет” е поставен в някакво “по-скрито” място, например, може да бъде под волана, в жабката или зад нея, под предния панел или на някое друго място.

Това е така, защото Valet е основният бутон на автомобилната алармена система. Той е скрит по този начин, за да направят живота възможно най-труден за крадците на автомобили, които вече влезли в салона търсят начин да изключат издаващата силен звук аларма.

Бутонът извършва само едно-единствено действие – изключва работещата аларма. Включително, ако алармата в момента озвучава цялата улица. Местоположението на бутона винаги е индивидуално. Следователно, когато човек избира автомобил или инсталира аларма, трябва да се уточни къде точно се намира заветният превключвател в салона.

В някои модели, с помощта на бутона “Валет”, трябва да се въведе код. Като правило това е “123” или “222”.

Кодът се въвежда по лесен начин. Едно натискане – 1, две натискания – 2, три натискания подред – 3. За да може системата да разпознае всяка отделна цифра, е необходимо да изчакате 3-4 секунди между всяка пауза.