Учени с разбиващо разкритие: Ето от какво зависи дълголетието

Веселите хора живеят по-дълго, а гените, които са отговорни за нивата на желязо в организма, са свързани с продължителността на човешкия живот. Това твърдят учени в ново изследване, посветено на продължителността на живот при храта. Екипът успял и да идентифицира региони на генома, които добавят няколко години към живота на човек, пише руската информационна агенция РИА Новости.

Ето как се открояват потенциалните столетници:

Желязо

Високите нива на желязо в кръвта съкращават живота, твърдят британски и германски изследователи. А ако съдържанието на този микроелемент в тялото остава в рамките на нормалното, свързаните с възрастта промени, напротив, се забавят.

Известно е, че желязото влияе върху способността за борба с инфекциите. При много заболявания, свързани с възрастта, като болестта на Паркинсон или увреждане на черния дроб, се регистрират твърде високи или твърде ниски количества от този микроелемент. Затова учените предполагат, че метаболизмът на желязото е важен фактор за склонността към дълголетие и здраве в напреднала възраст.

Това се потвърждава от анализа на огромен набор от генетични данни, получени от отворени международни бази данни. Оказва се, че ДНК регионите, свързани с тези показатели, влияят и върху метаболизма на желязото.

Техните открития обясняват защо прекомерната консумация на богато на желязо червено месо е свързано с риска от заболявания в напреднала възраст, по-специално сърдечно-съдови, казват авторите. Изследователите не изключват, че лекарството, което регулира нивото на желязо в организма, може не само да добави няколко години живот, но и да осигури здрава и активна старост.

Гени

През 2015 г. американски и италиански експерти, след като проучват данните на осемстотин души на възраст над сто години и пет хиляди над 90 години, идентифицират четири гена за дълголетие: CDKN2B, свързан с регулирането на клетъчните цикли на живот, SH2B3, ABO, които определят кръвната група, и един от HLA гените, който съответства за разпознаване от имунната система на клетките на собственото тяло.

Четири години по-късно международен екип от изследователи вече е описал 12 региона на генома, различни варианти на които имат отношение към продължителността на живота. Това са предимно области, които формират предразположение към сериозни заболявания, по-специално сърдечно-съдови и диабет тип 2, както и заболявания, които възникват от тютюнопушенето. В същото време гените, свързани със злокачествени тумори, които не са свързани с пристрастяването към тютюн, нямат съществен ефект върху продължителността на живота.

Освен това, ефектът на някои генетични вариации се променя с възрастта. Някои представляват опасност за младите хора, други – чак след 60-70 години.
Оптимизъм

Според работата на американските лекари, светогледът на човека също влияе върху продължителността на живота. След като проучват данните на 1 500 мъже и около 70 хиляди жени, експертите установяват, че най-оптимистичните, според социални анкети, като правило живеят с 11-15% по-дълго.

Това може да се обясни с факта, че веселите хора по-рядко страдат от сърдечно-съдови и белодробни заболявания. Освен това те са по-склонни да следват здравословен начин на живот.

Друг фактор, предполагат авторите на работата, е увереността на оптимистите във възможностите им. Те реагират по-малко емоционално на трудни ситуации и се възстановяват по-бързо от стреса.

Пол

Според няколко научни труда едновременно, продължителността на живота силно зависи от пола: женските на почти всички видове бозайници живеят средно по-дълго от мъжките.В експеримент на изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско, които изкуствено отглеждат мишки с класическия набор от хромозоми XX и XY, както и „трансджендъри“ XY женски и XX мъжки, гризачи с мъжки хромозомен набор XY умират по-рано. Нормалните женски и „сгрешените“ XX мъжки живеят много по-дълго.Освен това, сред дълголетниците гризачи преобладават индивиди, при които женските полови жлези са прикрепени към женските хромозоми. Според авторите на работата това показва, че яйчниците съдържат хормони и други сигнални молекули, които удължават живота и забавят стареенето.

Германски и датски учени, анализирали демографската ситуация в най-тежките времена – по време на търговията с роби на остров Тринидад, по време на епидемията от морбили в Исландия и глада в Швеция, Ирландия и Украйна,са съгласни с това. Оказа се, че почти навсякъде жените живеят средно по-дълго от мъжете.

Както отбелязват изследователите, силният пол е по-уязвим поради тестостерона, който може да наруши имунната система. Женският полов хормон естроген, от друга страна, има противовъзпалителен ефект.
Знания

Нивото на образование, или по-точно генетичното предразположение към него, също е важно, според международния екип от учени. Според различни източници наследствеността на тази черта се оценява от 20 до 60%.

Въз основа на информация за двеста хиляди европейци те откриват, че колкото по-висок е така нареченият полигенен резултат – набор от генетични варианти, чрез които биолозите определят жаждата за знание, толкова по-дълго човек живее.

Авторите на изследването обаче, отбелязват, че разкритата корелация е само статистическа, а не причинно-следствена.