Петима починаха след поставяне на грипна ваксина

epa08556527 (FILE) - One of the first South African vaccine trialists gets injected during the clinical trial for a potential vaccine against the Covid-19 Corona virus at the Baragwanath hospital in Soweto, South Africa, 24 June 2020 (reissued 20 July 2020). Early phases of testing for a coronavirus vaccine suggest a positive result in immune reaction, scientists at Oxford University said 20 July 2020. EPA/SIPHIWE SIBEKO / POOL *** Local Caption *** 56173130

Петима души са починали в Южна Корея, след като са били ваксинирани срещу сезонния грип, предаде „Ройтерс”. Според властите няма причина да се мисли, че смъртта им е свързана с ваксинирането.

Въпреки това се води разследване и ще бъде извършена аутопсия. Новината за смъртта на петимата увеличава опасенията за безопасността на ваксината в азиатската държава, точно когато сезонната програма за инокулация се разширява в опит да се намалят потенциалните усложнения от коронавируса.

Здравните служби за момента посочиха, че е трудно да се заяви категорично дали смъртта има връзка с ваксинирането или не. Сред жертвите е и момче на 17 години. Миналия месец официални представители обявиха планове за набавяне на 20% повече грипни ваксини за зимата от предходната година, за да ваксинират 30 милиона души в опит да предотвратят претоварването на здравната система от пациенти с грип и COVID-19.

Повишаването на общественото доверие към ваксините се превърна в голямо глобално предизвикателство тази година, тъй като някои страни бързат да одобрят експериментални ваксини за COVID-19, преди да са завършени проучванията за пълна безопасност и ефикасност. От началото на коронавирусната пандемия потвърдените случаи в света са над 40 милиона. Има опасения, че здравните служби в редица страни ще бъдат претоварени, защото освен обичайния сезонен грип, върлува и коронавирусът.

Източник-факти.бг