Фандъкова се закани на протестиращите: Ще има проверки, където вчера гориха маски

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви на пресконференция днес, че са мобилизарини екипите на Столичния инспекторат, на Центъра за градска мобилност, всички екипи на „Общинска полиция“, които трябва да следят за спазването на заповедта на здравния министър, която влиза от утре, а именно за носенето на маски.

Тя все пак уточни, че маска ще се носи само на места, където има струпване на хора и не може да се спазва дистанция.

Такива места, според нея, са и протестите. “Ще има проверки и на протестите, където вчера демонстративно гориха маски. За мен всички хора са равнопоставени без значение къде са“, каза Фандъкова.

Тя обяви, че ще бъде намален и интервалът на движение на метровлаковете в пиковите часове с цел да не се допуска струпване по пероните и призова да не се допуска към преминаване на допълнителни и по-строги мерки както вече се случва в други държави.

„Само вчера са извършени 381 проверки в търговски обекти от екипите на „Столичния инспекторат“ и полицията. За радост има издаден само един акт за неносене на маски, в градския транспорт са издадени 14 акта, като има 4 предупредителни протокола и 3 полицейски разпореждания за неправилно носене на маски, актовете са за липса на маски“, отчете тя, пише БГНЕС.

Контролът по спазването на мерките срещу коронавируса в столицата ще бъде максимално засилен, дезинфекцията силно завишена, а проверките в градския транспорт ще продължат.

Градоначалникът настоява да се разшири контролът в търговските обекти – не само през деня, но и на тези, които работят вечер. Тя посочи, че само за денонощие броят на заразените бележи тревожен рекорд.

„523-ма са новозаразените, хоспитализираните са 341, в интензивни отделения са 47. Това означава и доста сериозно натоварване на болниците в София. Има още капацитет и възможности, но те не са безгранични“, заяви тя и добави, че проблем е недостигът на медицинските сестри и санитарите.

Тя обяви, че ще покани водещи епидемиолози да се включат в „неформален медицински съвет“, който да консултира общината за последващи мерки.

Снимка: Булфото
Източник-petel.bg