Отварят дежурни детски градини

“За да осигурим работата на лекарите, медицинските сестри и санитарите от COVID-отделенията в софийските болниците отваряме две дежурни детски градини, които да се грижат за децата им”. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

Фандъкова обяснява, че 80 са децата на медиците, за които до момента има събрана информация и ще се осигури грижа през деня, докато техните родители се грижат за болните от коронавирус.

“Благодаря на директорите 124-а и 117-а детска градина – г-жа Димитрова и г-жа Врачева и на техните екипи, които се съгласиха да отворят и да работят с децата на медиците.

Заедно с тях до края на седмицата ще направим необходимата организация за приема на децата”, написа кметът.

124 детска градина се намира в близост до Александровска болница, ВМА и Пирогов, а 117 детска градина в „Младост“ е до Окръжна болница „Св. Анна“ и „Софиямед“.

“Знам, че затварянето на детските градини за 3 седмици ще създаде големи неудобства за много семейства в София, не само тези на медиците. Но съм убедена, че сме длъжни да дадем сигурност на лекарите, медицинските сестри и санитарите, които в момента лекуват 2142 пациенти. Това е най-малкото, което можем да направи за тях”, заключва кметът.