Ето коя е починалата след ваксинацията жена

Издъхналата след ваксинация с „АстраЗенека“ е от пловдивското село Йоаким Груево.

Това е 57-годишната Румяна Пенкина, която от няколко години живее на семейни начала с местен мъж, съобщи за „Марица“ кметът на селото Наум Нихтянов. „Издъхнала е тази нощ около 3 часа в дома си“, допълни той.

Новината за смъртта й се разнесе мълниеносно рано тази сутрин в Йоаким Груево.  В селото описват Румяна като симпатична и приветлива жена. Помагала в животновъдното стопанство на мъжа си Гавраил, в което отглеждали овце.

Вчера сутринта жената отишла да се прегледа първо на кардиолог в Медицинския център в Стамболийски, след това отишла да се ваксинира, тъй като попадала в рисковата група заради сърдечна операция и имала право да направи това.

„Ваксината е поставена в Медицински център 1 Стамболийски вчера на обяд от неговия управител. Той е кардиолог и е преценил, че няма риск за жената“, коментира шефката на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева.

Виж и това:  От първа ръка – разказват ваксинираните със съмнителната партида на AstraZeneca

Няколко часа по-късно обаче тя се почувствала зле. Към 3 часа днес сутринта започнала да се задушава. Обадили се на личния лекар, повикали и линейка, но пристигналият на място екип само констатирал смъртта й.

Съболезнования на близките изказа министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който пристигна по този повод в Пловдив. Работната диагноза е „Остра сърдечно-съдова недостатъчност с белодробен отток“.