Започва се! Пловдивска фирма пусна обява – търсим работници с поставена ваксина

„Желателно за позицията работник в производството е поставена ваксина срещу Ковид“. Това пише в обява в популярен сайт, публикувана от пловдивската фирма за производство на майонеза „Краси”. Работата е на поточна линия и товаро-разтоварни дейности при двусменен режим на работа.

За първи път черно на бяло работодател посочва сложена ваксина като допълнително условие при избор на персонал, съобщава „Марица“. Мненията под обявата обаче са разнопосочни. Едни смятат, че това е нормално, при положение, че работата е в хранително-вкусовия бранш и на поточните линии има струпване на много хора. Други обаче считат, че това е вид дискриминация при положение, че боцкането е доброволен акт и все още в България ваксините са недостатъчно за всички желаещи.

Виж и това:  Извънредно! България обяви 10 дни карантина за цял континент

По света обаче вече има много примери за това как работодатели стимулират служителите си да се ваксинират срещу Ковид-19 възможно най-бързо. Верига магазини Dollar General например плаща допълнителни 4 часа работно време на служителите, които отидат до имунизационен център. Chobani пък – eдин от големите производители на йогурт в Америка, заплащат допълнително шест часа на всеки от персонала, който се ваксинира. Платеното извънработно време е разделено на две – по три часа за поставянето на всяка доза ваксина.