Фандъкова: Може да затворим пак молове и фитнеси

Отново може да има затваряне на места за развлечение, отдих и спорт. Столичната кметица Йорданка Фандъкова обясни, че ситуацията с пандемията в София продължава да е тревожна.

„От петък са в сила нови мерки, но следим ситуацията ежедневно, за да предприемем допълнителни, ако има нужда”, уточни тя в неделя пред Нова тв.

Следващото ограничение, което ще се въведе при необходимост, е затварянето на големите търговски центрови и на фитнесите „по настояване на директора на столичната РЗИ“, обясни Фандъкова.

„Най-голямото ми притеснение е болниците в София да имат капацитет, за да могат да оказват качествена помощ на всеки нуждаещ се”, каза тя, като обясни, че все още има свободни места в лечебните заведения.

Ако тя тряБвало да решава за затварянето на училищата от образователна гледна точка, никога ни би предложила такова нещо изобщо, обясни столичната кметица.

Виж и това:  На Сирни Заговезни премиерът Борисов поиска прошка във фейсбук и обяви: „Аз на всички…

„Аз съм последният човек, който не си дава сметка, че това води до проблеми в образованието. Давам си сметка, но причината е само в мнението на експертите, медиците“, добави тя. Имало мсе повече заразени млади хора, някои от тях се лекуват с усложнения в болница. В момента в София, по думите на Фандъкова, има почти 4000 учители и ученици, които са под карантина.

На въпрос дали няма скоро не само учениците от 5.-12. клас, но и децата от началния курс – 1.-4. клас да се окажат на онлайн обучение, кметицата не даде конкретен отговор, само уточни, че „много ми се иска това да не се случва“. Според нея при по-малките ученици могат по-лесно да се спазват мерките, да се осигури разделение на потоците и т. н.

Фандъкова уточни, че в София никога не е имало пълен локдаун. Посочи, че се акцентира върху няколко неща – да се минимализира събирането на много хора, да се даде възможност да се спазват мерките и да се осъществява строг контрол.

„Наблюдението, което имаме, вследствие на проверките, е че повечето хора в София спазват мерките, за което аз много благодаря. Това е най-важното и само то може да ни помогне да не се стига до много по-тежко затваряне”, твърди тя.

Тя беше категорична, че проверките за спазването на мерките ще продължат, ако не се спазват – ще се затегнат.

Фандъкова припомни, че има девет ДКЦ-та, в които има кабинети за COVID пациенти.

13,6 млн. лв. по-малко са приходите на София за 2020 г. заради пандемията, основно в сферата на транспорта са загубите.

Относно мерките за мръсния въздух Фандъкова разясни: „Продължаваме напред. Това е проблем, който не може изведнъж да се реши. През януари имаше съвсем малко превишения“. На финала бил изборът на изпълнител за осигуряването на 25 хил. уреди, които да заменят печките с твърдо гориво в домакинства в София.

Виж и това:  Проговори лекарката, сложила ваксината на жената, която после почина

Организацията за изборите в София течела, но столичната кметица се притеснявала за мобилните групи, които трябва да посещават хора в карантина, за да могат те да осъществят правото си на глас.

„Имам притеснения доколко партиите ще могат да излъчат такива представители, ние ще направим всичко възможно, ще осигурим и транспорт“, каза тя.