Иван Гешев за заловените шпиони: Взети са всички мерки за ограничаване на проблемите за националната ни сигурност

И шестимата са привлечени към наказателна отговорност с обвинение за шпионство в полза на чужда държава.

Прокуратурата публикува в Youtube видео със заснети кадри от разговорите на заловенитет шпиони.

Не бих я сравнил с никое дело, което е било до момента в България, включително и случаите – осъществяване на действия, несъвместими с дипломатическия статут. Това заяви главният прокурор Иван Гешев за БНТ по повод разследването за шпионската афера.

Шест лица бяха привлечени като обвиняеми за участие в група за шпионство в полза на чужда държава, съобщиха вчера от прокуратурата. Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна, и да я предоставя на трета държава, в случая става въпрос за Русия.

Става въпрос за дело, което засяга чувствителна информация, касаеща не само българската национална сигурност, но и на НАТО, ЕС, на нашите евроатлантически партньори от САЩ. По първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всички мерки, които могат да се вземат за ограничаване на проблемите, които може да се създадат за националната сигурност.

Виж и това:  Гешев като ген. Колев след арестите: Какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги…

Иван Гешев каза, че прокуратурата е максимално открита по всеки един случай, с една единствена цел – да информират максимално пълно българските граждани, в обема, който законът нарушава.

Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки, каза главният прокурор.

По думите на главния прокурор това може да се сравнява исторически с т.нар. случай „Петорката от Кеймбридж“.

Българските служби доказаха, че са възстановили оперативния си потенциал, който беше съсипан след 1989 г., каза главният прокурор.