Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова: „Идет московски снег в Софии“

Стихотворението „Московски сняг вали в София“ на поета Владимир Соколов рецитира във видео, публикувано във фейсбук, посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Със стиховете тя отбелязва Световния ден на поезията – 21 март, пише БГНЕС.

Подобна форма на поздравление стана много популярна през последните години у нас и се използва от западни дипломати и държавници, сред които посланик Херо Мустафа и Доналд Туск, но е изключително необичайна за руската дипломация, пише БГНЕС. Това е първата официална изява на посланик Митрофанова след разразилия се шпионски скандал у нас.

Русия ще предприеме огледални ответни мерки, ако България реши да експулсира руски дипломати. Това съобщи „РИА Новости“, цитирайки първият заместник-ръководител на международния комитет на Съвета на федерацията Владимир Джабаров.

„Ще отговорим, определено ще вземем огледални мерки, ако се вземе такова решение“, подчерта той. Ден по-рано българският премиер Бойко Борисов декларира готовност да обяви за персона нон грата руски дипломати.

Според сенатора експулсирането на руски дипломати ще се превърне в „недружелюбен акт от страна на България“. Джабаров добави, че обвиненията от страна на София са безпочвени.

Виж и това:  Шефът на РЗИ София Данчо Пенчев: Положението продължава да е зле“. „Ако тенденцията се…

В нощта на 19 март стана известно за ареста в София на няколко заподозрени в шпионаж за Русия. Министерството на отбраната на България съобщи, че двама български военни са задържани по подозрение за предаване на секретна информация на чужда държава. Общо по случая има шест заподозрени. Българското външно министерство обяви предполагаемите им връзки с руското посолство, предаде „Сега“.

Руското посолство в България пък призова за прекратяване на спекулациите в очакване на съдебно решение. Посолството подчерта, че в условията на усложняване на международната ситуация очевидни са „неуморните“ опити за забиване на клин в отношенията между страните.