Надминахме пика на пандемията от ноември, третата вълна не прилича на предишните (ВИДЕО)

Продължават експертните разговори за осигуряване на допълнителни ваксини с помощта на премиера Бойко Борисов. Очаква се днес те да приключат и довечера да бъде взето решение. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг тази сутрин.

Третата вълна не прилича по нищо на втората. Цели семейства и фамилии са болни, майки и бременни боледуват, много млади хора са в лечебните заведения, обясни министър Ангелов.

Друга разлика между третата вълна и предишните обаче е, че сега медиците, които са били ваксинирани по време на първата фаза на имунизацията, не боледуват. Целим да няма недостиг на лечебен персонал, да осигурим нашите воини на бойното поле, заяви здравният министър.

Средната възраст на хоспитализираните е 52 г., а на починалите – 71 г.

България ще се справи с третата вълна и ще излезе от нея успешно. Всички лечебни заведения са подготвени, цялата система е обезпечена със защитни средства, допълни министърът. Поръчана е нова пратка „Ремдесивир“.

Ако позволим грубо неспазване на мерките, можем да удвоим два пъти и половина броя на заразените, хоспитализираните и починалите, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

България е на второ място по смъртност от коронавирус в света след Унгария, заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите му, страната ни е надминала пика от 23 ноември 2020-та и заболелите вече са 679 на 100 000.