Разхлабват мерките! Ето какво отпада

Ето какво е най- новото.

Ген. Венцислав Мутафчийски описа в цифри какъв точно е кошмарът с разпространението на коронавируса у нас.

Припомняме, че данните от последните 24 часа показват, че България отбеляза нов черен рекорд.

Болните за последното денонощие са 4 375, но настанените в болница вече са над 9000.

„С 23% са се увеличи заболелите от коронавирус у нас за последните 14 дни. С тези данни надминахме върха си от 23.11.2020 година още онзи ден. Сега сме над него.

Миналата седмица имаше много стръмно нарастване на смъртността у нас, в момента има колебание – само 5 % за смъртност. Но за 14 дни се запазва висок процент – 53“, поясни ген. Мутафчийски.
Той поясни, че със 17% са повече настанени българи с коронавирус в болнични лечения. В интензивните отделения са се увеличи с 22%.

„Това, което прави впечатление е интензивността на нарастването на смъртните случаи. България премина от трето на второ място по смъртност“, допълни ген. Мутафчийски.

На брифинга на НОЩ обаче икономическият министър Лъчезар Борисов обяви страхотна новина.

„Издадох указания, че самостоятелните обекти в търговските центрове, до които има директен достъп – вход от улици или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките.

В същото време магазините, които са с площ над 300 квадратни метра, и бяха затворени заради локдауна, предлагащи не хранителни стоки, могат да продължат своята дейност. Те обаче трябва преградят помещенията си така, че да са до 300 квадратни метра. Разделянето на площта им може да стане чрез преградни стени, ленти, щандове и друди.

На открити площи ще може да се осъществява търговска дейност“, обяви министър Ангелов.