Здравният министър: Ако се ваксинираме със същото темпо, до края на лятото ще имаме колективен имунитет

Ако ваксинирането върви с темпото, с което е сега, до края на лятото има вероятност обществото ни да постигне колективен имунитет. В това вярва здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде БНР. Той каза още, че интересът към ваксините е нараснал от 27% до 63%.

„Имаме изключително голямо желание на лекари, медицински сестри, санитари да бъдат ваксинирани. Същото е и при учителите“.

Ангелов обяви, че в момента страната разполага с 48 000 болнични легла и за здравните заведения се осигуряват кислородни концентратори. До края на деня се очаква заповед, с която  всички дихателни апарати ще бъдат до болничните легла и така те ще станат реанимационни, уточни министърът.  Министър Ангелов обобщи ситуацията в най-проблемните области в страната.

„В момента ситуацията в Бургас в контролирана, нямаме притеснения за там. Ситуацията в София също продължава да бъде под контрол. Увеличаваме болничните легла. В Силистра ситуацията е такава. Идеята е пациентите да не се возят с линейка от Силистра до Варна или до някой друг град, където има легла“.

За Сливен министър Ангелов съобщи, че ще има допълнителни доставки на „Ремдесивир“:

„В понеделник той ще е тук“.

Ангелов не се ангажира дали ще бъдат удължени извънредните мерки след 31 март.