Леден душ: НАП слага ръка на плащания през Еasy Pay, поща и куриери

Националната агенция за приходите е разширила максимално обхвата на дейността си в стремежа си да облага служебно всички получени плащания към физическите лица. Това показа проверка на „Марица“.

На практика от тази година данъчните са сложили ръка на всички възможни канали – куриери, пощите, easy pay, e-pay и т.н. От тях те получават служебно информация за получени от хората суми и ги облагат.

За студеният душ първи научиха подписалите чрез електронен параф и ПИК годишните си декларации за 2020 г. граждани.

Те алармираха, че в декларациите им нападжиите са заложили дори получени суми от наложен платеж за продажба на стари дрехи или вещи като въдица, китара, клавиатура, масажор, ел. машина.

По смисъла на закона такива вещи не подлежат на облагане, съгласно чл. 13 от ЗДДФЛ, но за да отпаднат от данъчната основа върху, която се начислява налога за отминалата календарна година е необходимо задълженото лице да поиска детайлна справка от съответния куриер (Еконт, Спиди и т.н.) за предмета и основанието на всяка получена сума, за да протестира пред органите на приходната агенция.

След това обаче по указания от НАП правят проверка на физическото лице за установяване характера на всички получени плащания.

Освен с куриерските фирми, приходната агенция вече има споразумения с Пощите и дори с easy pay за получаване на информация и впоследствие за облагане на дохода и налагане на запори по бъдещи обезпечения върху парични преводи(записи), банкови карти и т.н., които до много скоро бяха напълно неприкосновени.