Без локдауни – ниска смъртност! Как го постигнаха в Швеция?

Швеция е с по-ниска смъртност от страните с локдаун, показват новопубликувани данни. Както е известно, скандинавската държава не затвори нищо за разлика от голяма част от света. Сега в Швеция има по-нисък скок на смъртността, пише американското издание Washington Examiner, цитирани от Фокус.

Данните на статистическата агенция на Европейския съюз Евростат разкриват, че Швеция е имала 7,7% повече смъртни случаи през 2020 г. от средния брой през предходните четири години. Белгия и Испания, страни, които налагат неколкократно строга карантина по време на пандемията, регистрират превишаване на смъртността съответно от 16,2% и 18,1%.

От 30-те страни, за които са налични статистически данни, Швеция е с по-добра смъртност от 21 от тях. Но Швеция показа по-лоши резултати от своите северни съседи, като Дания регистрира с 1,5% повече, а Финландия с 1%. Норвегия не регистрира скок в смъртността за 2020 г.

Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел, противоречива фигура в голяма част от Европа, заяви, че данните трябва да предизвикат съмнения относно ефикасността на ограничителните мерки.

„Мисля, че сега хората вероятно ще помислят много внимателно за тези тотални локдауни, колко добри са били всъщност“, каза Тегнел.

„Може да са имали ефект в краткосрочен план, но когато го погледнете през цялата пандемия, става все по-съмнително“. Въпреки че подходът на Швеция към пандемията бе обект на ожесточени критики както в страната, така и особено в чужбина, 43% от шведите изразяват увереност в начина, по който страната им се справя с пандемията. Междувременно 30% казват, че нямат доверие в подхода на страната.

Но някои експерти по инфекциозни болести изразиха предпазливост по отношение на данните, въпреки че признаха, че цифрите показват предимствата на подхода на Швеция.

„Всички ние трябва да бъдем наистина внимателни при тълкуването на данните за смъртта, свързани с COVID-19, независимо от източника им – нито един от тях не е перфектен“, каза Марк Улхаус, професор по епидемиология на инфекциозните болести в Университета на Обединеното кралство в Единбург.

„Те повдигат въпрос дали всъщност стратегията на Швеция е била относително успешна. Те със сигурност повдигат този въпрос“.

Днес: Абсолютен рекорд, над 5000 заразени. положителните тестове – 25%


Новозаразени за денонощието – 5 176

Брой на направените тестове – 20 455

Процент на положителните тестове – 25,30%

Хоспитализирани – 9 811

Настанени в интензивни отделения – 748

Излекувани за денонощието – 3 219

Брой на починалите за денонощието – 155

Общ брой на починалите – 13 068

Ваксинирани за денонощието – 13 183

Общо поставени ваксинирани – 458 731