Историци и археолози: Паисий Хилендарски е роден в Самоков!

Паисий Хилендарски не е роден в Банско, както се смяташе досега, а в Самоков. Това твърдят в своя монография за крепостта Кокалянски Урвич и манастира в нея професор Николай Овчаров и Филип Петрунов от БАН.

Археолозите се концентрират върху името на крепостта и на прилежащия ѝ манастир – Урвич. Според тях това е единственото българско място, което е споменато в историята на Паисий.

„Паисий е бил на това място, познавал е много добре това място и при положение, че той е роден само на няколко километра от Урвич, най-вероятно той е бил закърмен с идеята за Урвич. Така че нашето мнение като разкопвачи е това, че той произхожда именно от Самоков или в неговия близък район“, разказа пред БНТ археологът проф. Николай Овчаров.

Той посочва и други доводи в подкрепа на своята теза. Сред тях е диалектът, на който е написана „’История славянобългарска“, както и фактът, че първите преписвачи на текста са от село Доспей. В края на 30-те години обаче по-популярна е тезата, че Паисий е роден в Банско.

„Единствено за Банско в момента има писмени сведения, че е родното място на Паисий. Още през 1938 г. професор тогава, после академик Йордан Иванов публикува една приписка в Хилендарската кондика, благодарение на която се установява, че Банско е родното място на Паисий“, каза Светла Барякова от Музейния комплекс-Банско.
Според местните хора въпросът е спорен.

Самият Паисий пише, че е роден през 1722 г. и произхожда от Самоковската епархия. По това време обаче Банско е било част от нейните предели.